Categories Vodič do zdravlja

Infekcije urinarnog trakta možete spriječiti konzumacijom brusnice

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Često se događa da pacijenti imaju zdravstvene komplikacije zbog katetera koji služe za odvod urina, jer posredstvom njih bakterije lakše ulaze u organizam i izazivaju infekcije krvi ili tkiva. To bi se moglo spriječiti vrlo jednostavno, i to ispijanjem soka od brusnice, jer je novo istraživanje pokazalo da bi ekstrakt ovog voća mogao pomoći u održavanju čistoće medicinskih instrumenata. Brusnica, naime, mijenja ponašanje bakterija i, ako je konzumirate, spriječit ćete nastanak infekcija urinarnog trakta.

Pojedina istraživanja već su ukazivala na to kako brusnica može spriječiti bakterije da se lijepe za stijenke urinarnog trakta, zahvaljujući kemikalijama proantocijanidima. Novost je to da prah brusnice zaustavlja kretanje jedne bakterije koja se često dovodi u vezu s teškim infekcijama mjehura.

“Efekti brusnice u živim organizmima još nisu potpuno istraženi, ali otkrili smo koliko je važno konzumiranje brusnice u prevenciji kroničnih infekcija”, istaknula je Natalie Tufenky, profesorica sa Sveučilišta u Montrealu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu