Categories Vodič do zdravlja

GLAVNI RAZLOZI zbog čega zbilja morate spavati goli

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Usred ovih zimskih mjeseci kad se poseže za dekom više, ne bi mnogima na pamet pala pomisao da spavaju goli.

No ispada da postoji cijeli niz znanstvenih dokaza koji podupiru ideju da je pametno noću se skinuti do gole kože. Zašto?

1. Bolje ćete spavati

istraživanja su pokazala da spavanjem bez odjeće na prirodan način smanjujemo tjelesnu temperaturu, a to omogućava da upadnemo u dublje stadije sna koji su potrebni kako bismo se uistinu odmorili.

2. Mogli biste smršavjeti

Otkriveno je da spavanje u hladnijoj okolini mijenja sastav masnih naslaga kod muškaraca, i reducira količinu masnih stanica povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom, a povećava količinu onih koje služe za sagorijevanje energije i utopljivanje tijela.

Posljedica toga je ubrzavanje metabolizma i brže mršavljenje.

3. Koristi onim organima dolje

Uske bokserice povećavaju temperaturu oko testisa, što bi moglo štetiti spermi. Tom se zanimljivošću bavila studija provedena još 2015.

Kod žena se pojavljuje sličan problem. Uske gaćiće onemogućuju vagini da “diše”, povećavaju temperaturu i vlažnost koja postaje idealno mjesto za razvoj bakterija.

Spavanje bez odjeće moglo bi spriječiti brojne gljivične infekcije koje nastaju zbog korištenja nekvalitetnih materijala kod oba spola.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu