Categories Vodič do zdravlja

EVO ZAŠTO JE svakodnevno mijenjanje ručnika obavezno za vaše zdravlje

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ručnici koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju odumrle stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz toaletne školjke, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihova mijenjanja, odnosno pranja.

Iako vam većina klica neće naštetiti zato što su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, osobito na vlažnoj podlozi.

Dakle, kako često treba mijenjati ručnike?

“To ovisi o tome za što ih koristite. Ako je riječ o ručnicima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, primjerice, na radijatoru, ne više od triput”, rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškog University School of Medicine.

“Male ručnike koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju zato što ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz ručnika širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga treba oprati”, kaže Tierno.

Objašnjava da su ručnici idealno mjesto za razmnožavanje klica zato što sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo idealan opskrbljivač dobrih uvjeta za življenje mikroba.

Kada posušite vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na ručniku. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebne ručnike za lice treba mijenjati jednako često kao ručnike za tijelo, a to znači triput prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pozornost treba posvetiti pranju ručnika ako netko u kućanstvu ima prehladu ili gripu.

Tijekom pranja u perilici rublja treba odabrati program s najvećom temperaturom vode, jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Tierno podsjeća i na to kako se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupaonici ima svoj set ručnika – za ruke, tijelo i lice te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti ručnik.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: Jutarnji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu