Categories Vodič do zdravlja

EVO KADA JE KAŠNJENJE menstruacije normalna, a evo kada biste se trebali zabrinuti

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Menstrualni ciklus razdoblje je između dvije menstruacije. Prvi dan krvarenja računa se kao početak ciklusa, a dan prije početka sljedećeg menstrualnog krvarenja je kraj ciklusa. Njegovo trajanje može biti od 21 do 30 dana. Svaka žena bi trebala voditi kalendar svojih menstrualnih ciklusa da bi znala što kod nje predstavlja odstupanje od normale. Sedam do 10 dana kašnjenja menstruacije može biti putokaz ženi da se javi svome ginekologu.

Ako menstruacija izostane u razdoblju od najmanje tri mjeseca, to je svakako znak za uzbunu. Najčešći razlog kašnjenja menstruacije je trudnoća. Kada menstruacija posve izostane klinički se to naziva amenoreja. Može biti fiziološka ili patološka. Fiziološka amenoreja znači izostanak menstruacije u nekim fazama života. Takve fazu su one prije puberteta, postmenopauza, razdoblje trudnoće i razdoblje dojenja.

S druge strane patološka amenoreja se javlja kod žena koje su prije normalno menstruirale, a zatim je došlo do izostanka menstruacije iz različitih razloga. Stres može biti uzrok, pretjerano mršavljenje, kao i prekomjerno debljanje. Različiti endokrini disbalansi mogu rezultirati izostankom menstruacije.

Ono što u najvećoj mjeri utječe na poremećaj u ciklusu su hipertireoza ili hipotireoza te sindrom policističnih jajnika. Oni se u našoj populaciji pojavljuju u 10 posto pripadnica ženskog spola.

Veliki broj stanja započinje simptomima produženog ciklusa, da bi se u težim stanjima manifestiralo izostankom menstruacije. Amenoreja može biti i posljedica prekomjernog vježbanja.

Djevojke prvu menstruaciju dobivaju u pubertetu, a ako je ne dobiju do 16 godine ili dvije godine nakon početka puberteta, to se smatra primarnom amenorejom i treba posjetit liječnika. Važno je što prije otkriti uzrok.

Na menstruacijski ciklus utječe puno hormona i drugih tvari u organizmu. Postoje laboratoriji diljem svijeta koji proučavaju menstruacijski ciklus. Osim hormona štitnjače, na ciklus utječu i hormoni nadbubrežene žlijezde, hormoni masnog tkiva, inzulin, hormon rasta i njegova osnova preko koje djeluje na ciljna tkiva.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu