Categories Vodič do zdravlja

DOBRA METODA BORBE PROTIV ALERGIJE upravo je akupunktura

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Nakon osmotjedne akupunkture, 71 posto osoba koje pate od sezonskih alergija osjetilo je neko poboljšanje, utvrdili su njemački stručnjaci Sveučilišnog medicinskog centra Charité u Berlinu.

Tijekom dva mjeseca ispitanici su imali ukupno 12 seansi akupunkture, nakon čega je prosječan rezultat njihovih simptoma pao sa 2,7 na 1,7 bodova, dok je prosječan rezultat simptoma u kontrolnoj grupi, koja je dobivala samo uobičajene lijekove iz grupe antihistaminika, pao sa 2,5 na 2,2 boda, kako izvještava Reuters.

Osobe koje imaju alergije najčešće su u stanju registrirati poboljšanje u smanjenju simptoma i od samo pola boda, kako ističu berlinski stručnjaci.

Povoljan utjecaj akupunkture na sezonske alergije još nije razjašnjen. Njemački stručnjaci smatraju da je on najvjerojatnije posljedica jačanja imunološkog sustava, što se postiže primjenom ove drevne istočnjačke tehnike.

Ako se prestane sa seansama akupunkture, s vremenom se njezino povoljno djelovanje gubi. Osam tjedana otkako je navedeno istraživanje zaključeno, više nije bilo nikakve razlike u stupnju ispoljavanja simptoma alergije između pripadnika prve grupe i onih iz kontrolne grupe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu