Categories Vodič do zdravlja

Bolesti mozga moguće je liječiti pomoću svjetla

Američki znanstvenici razvili su novu metodu koja pomoću različitih boja svjetla smanjuje moždanu aktivnost, čime bi se mogle liječiti bolesti poput epilepsije, Parkinsonove bolesti, kao i neke ozljede mozga.

Ovom tehnikom utišavaju se preaktivni neuronski krugovi u mozgu, a znanstvenicima je pomogla shvatiti da različiti setovi neurona zajedno rade u svrhu ispunjenja neke moždane funkcije, objavljeno je na portalu “Moj doktor“.

Jedan od autora tog istraživanja, prof. Ed Boyden s poznatog tehničkog fakulteta Massachusetts, objasnio je da njegov tim trenutačno proučava dva neuronska puta ne bi li otkrio kako se oni međusobno “slažu”.

“Ova tehnika pomoći će nam da shvatimo kako treba kontrolirati neuronske krugove, zbog čega ćemo moći bolje shvatiti i liječiti poremećaje mozga, što trenutno predstavlja jednu od najvećih medicinskih potreba u svijetu”, objasnio je dr. Boyden.

Istraživači su stvorili živčane stanice mozga, neurone, koji u sebi imaju dva gena naziva Arch i Mac, koji stvaraju proteine koji se aktiviraju svjetlom.

Aktivnost tih neurona blokira se nakon što se izlože žutom i plavom svjetlu, jer se aktiviraju proteini koji sprječavaju živčani prijenos kroz te neurone.

Koautor istraživanja Brian Chou rekao je kako “na ovaj način možemo programirati mozak da pomoću različitih boja svjetla otkrije i po mogućnosti ispravi “pokvarene” neuronske krugove zbog kojih se razvija bolest”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu