Categories Tajne psihe

ZVUČI NEVJEROJATNO, ali isplati se biti hipohondar

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Hipohondre baš i ne volimo pretjerano jer nakon što nas par puta uplaše svojim navodnim boleštinama, počnemo ignorirati njihove stalne tužaljke i više ne obraćamo pažnju na njih. No, kad prvi put shvatimo da izmišljaju bolesti ni iz čega, sigurno im kažemo da će ih takav pristup otjerati u grob… Ali griješimo!

Naime, novo je istraživanje pokazalo kako je takvo razmišljanje potpuno pogrešno i da zapravo hipohondri žive dulje od ostalih.

“Naša istraživanja su značajna jer pokazuju da se neurotične osobe (hipohondri u ovom slučaju) zaštitnički odnose prema svome tijelu i smanjuju si rizik od preuranjene smrti”, objašnjava voditeljica studije prof. Catherine Gale.

Znanstvenici sa Sveučilišta Edinbourgh analizirali su podatke 500.000 ljudi u dobi od 37 do 73 godine, koji su odgovarali kako se osjećaju kada je u pitanju njihovo zdravlje (odlično, dobro, srednje i loše).

Podaci su pokazali da osobe koje su veći neurotici (odgovarali su na pitanja s “loše” i “srednje”) imaju manji rizik od preuranjene smrti, odnosno nižu razinu biomarkera za upalne i kronične bolesti, objavljeno je u časopisu Psychological Science.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu