Categories Tajne psihe

ZBOGOM PANICI! Pobijedite nervozu i spriječite napadaje panike

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Anksioznost nije samo privremeni osjećaj koji se javlja kada se bližite rokovima ili isprobavate nešto po prvi put. Anksioznost, tjeskoba i napadaji panike stalno su prisutan osjećaj koji ne jenjava i kada nemate razloga biti pod pritiskom, a kako bi se što lakše nosili s ovim problemom, donosimo nekoliko prijedloga za lakše nošenje s ovim neugodnostima otkriva portal 100posto.hr

Naspavajte se

Loš san itekako utječe na kvalitetu života i može imati ozbiljne posljedice za zdravlja te pojačati tjeskobu i stres. Ponekada se čini da je u pitanju začarani krug jer tjeskoba dovodi do nedostatka sna i obrnuto. Stoga se pokušajte opustiti uz kupku i laganu glazbu ili kvalitetnu knjigu prije spavanja, a svakako izbjegavajte alkohol i tešku hranu barem dva sata prije odlaska na počinak.

Smijeh je lijek

Istraživanja pokazuju da smijeh može umanjiti simptome anksioznosti i depresije. Stoga iskoristite svaku priliku, od zafrkancije s kolegama na poslu, do dobre komedije ili YouTube isječaka koji će vas nasmijati do suza i pomoći vam u borbi protiv tjeskobe.

Uredite svoj radni i životni prostor

Često i sâm nered radnog i životnog prostora može utjecati na to da se teže opuštate i koncentrirate. Stoga posvetite 15-ak minuta tome da uredite svoj radni stol i dom i neka vam to postane svakodnevna navika kojom ćete ostaviti manje prostora za razvijanje tjeskobe.

Izražavajte zahvalnost

Zahvalnost pomaže u borbi s anksioznošću, a to pokazuju i znanstvena istraživanja. Započnite s vođenjem svojevrsnog dnevnika u kojem ćete zapisivati sve na čemu ste zahvalni i što vas čini sretnima i ponosnima.

Pazite na prehranu

Kako biste dali svojem organizmu potrebnu energiju, pokušajte konzumirati što više namirnica koje sadrže hranjive tvari kao što su vitamin B i omega-3 kiseline, a nemojte zaboraviti i na ugljikohidrate. Vitamini B izvrsni su za mentalno zdravlje, dok omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti. Iako nije lako, pokušajte izbjeći slatko jer takva hrana može povećati simptome anksioznosti.

Naučite disati

Jedan od odličnih načina sprječavanja napadaja panike jest pravilan način disanja. Kratko i plitko disanje simptomi su stresa i tjeskobe u tijelu, a duboko i duže disanje šalju mozgu signale da je u redu opustiti se.

Meditirajte

Meditacija odlično pomaže u opuštanju, ali znanstvenici otkrivaju da ona i povećava količinu sive tvari u mozgu, što pridonosi smanjenju stresa. Niz nedavnih studija pokazuju pozitivne učinke meditacije na simptome anksioznosti, neraspoloženja i stresa.

Planirajte unaprijed

Preduhitrite anksioznost detaljnim planiranjem cijelog dana unaprijed. Pokušajte si napraviti raspored kojeg ćete se pridržavati i tako imati sve pod svojom kontrolom. Ovo je odličan način za stvaranje novih radnih navika, bolju produktivnost i kvalitetnije iskorištavanje vremena.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: 100POSTO.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu