Categories Tajne psihe

ZBOG OVOGA i muškarci moraju redovito plakati

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Muškarci ne plaču – koliko ste to puta čuli od najranije dobi? Dobro je biti jak i hvatati se ukoštac s problemima, no i suze su ponekad korisne. One su sastavni dio našeg bića i izraz naših emocija te ih ne treba susprezati. Ugledna psihologinja Leslie Becker-Phelps otkriva nam tri razloga zbog kojih je dobro plakati.

Empatija – kad smo tužni trebamo nekoga da nas zagrli, sasluša. Plakanje izaziva baš tu rekaciju kod nama bližnjih ljudi. Priroda se za to divno pobrinula. Također, pokazivanjem svojih slabosti i suza jačamo odnose s nama bliskim osobama. No, ne smijemo ovo koristiti i manipulirati suzama. Također nije preporučljivo plakati pred osobama kojima nije stalo do nas.

Napetost i stres – plač sam po sebi nije lijepo iskustvo. Plačemo kad je teško i kad nas boli, no suze donose olakšanje. Nakon što se dobro isplačete, osjećat ćete se i fizički i psihički rasterećeno. Plakanje ne može promijeniti situaciju u kojoj se nalazite, ali vas može rasteretiti negativnih emocija i razbistriti vam misli te vam dati novu perspektivu i snagu da napravite iduće korake.

Povezivanje – plakanje nije samo izraz uzrujanosti nego je ono izraz našeg iskustva koje može uključivati frustraciju, bijes, povrijeđenost, tugu i usamljenost. Ako suzbijate suze, potiskujete u sebi osjećaje, ignorirate stanje i ne dopuštate si upoznati sami sebe. Suze mogu biti odličan pokazatelj kojim smjerom trebate ili ne trebate ići, odnosno detektirati stvari koje ne volite.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu