Categories Tajne psihe

ŠTO VAS VIŠE USREĆUJE? Primanje poklona i darivanje poklona nema jednak utjecaj na psihu

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Darovi obilježavaju ovo blagdansko doba – najviše se poklona tijekom godine izmijeni upravo sada, a ako ste čuli za onu da je veći gušt pokloniti nego primiti… izgleda da je istinita!

“Ako želite dulje biti radosni, prethodna istraživanja pokazala su da treba uzeti predah od svakodnevice i činiti nešto drukčije, iskusiti nešto novo. Jedina iznimka je davanje. Naša studija pokazala je da ćete, ako svakodnevno primate poklone, prestati veseliti im se, no to se neće dogoditi ako ih svakodnevno poklanjate. U tom slučaju radost ne jenjava”, objašnjava psiholog Ed O’Brien sa Sveučilišta u Chicagu.

Njima je pet dana zaredom davano po pet dolara koje su trebali potrošiti svaki dan na isti način. Nasumce je izabrano nekoliko ispitanika koji su svojih pet dolara trebali pokloniti – bilo kao napojnicu ili donaciju u humanitarne svrhe. Istu stvar činili su pet dana.

Ispostavilo se da je radost nestala kod osoba koje su morale pet dolara trošiti na sebe, a i dalje je bila jednako intenzivna kod osoba koje su novac poklanjale.

“Davanje drugima pomaže nam da se osjećamo iz dana u dan svježije i zadovoljnije”, poručuju znanstvenici nakon provedene studije.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu