Categories Tajne psihe

SLAŽETE LI SE I VI da je pozitivno razmišljanje itekako potrebno i dobro za naš život?

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Razmišljate li često o tome što vam sve može poći krivo u životu? Štoviše, zamišljate te situacije vrlo živo? Vjerovali ili ne, upravo je to i razlog zašto vam se takve stvari događaju.

Naime, poruke i misli koje si usmjerujemo svaki dan imaju golemu moć te snažno utječu na naše psihičko zdravlje. Ono što si stalno ponavljamo na kraju postane “istina” premda to možda i nije.

Nećemo se osjećati dobro iznova si govoreći kako smo u određenoj situaciji bespomoćni i bez ikakvog rješenja. Pozitivne misli su ključ jačanja psihičkog zdravlja te bismo pažnju trebali usmjeravati s onog što je loše i krivo, na bilo što pozitivno u našoj okolini.

Profesorica psihologije Barbara Fredrickson sa Sveučilišta u Chapel Hillu zaključila je kako pozitivnost pomaže u širenju ideja o mogućim akcijama, otvarajući u širem rasponu našu svijest o mislima i akcijama nego što je to uobičajeno.

Stoga evo nekoliko poruka koje bi svatko od nas trebao sebi iznova i iznova ponavljati:

Izazovi su prilike – Da, zvuči kao teška floskula na koju obično frknemo nosom, ali život nije uvijek lagan i fer, no svatko ima pravo izabrati način na koji će se nositi s određenim izazovom. Osobe stabilnog psihičkog stanja uvijek će pokušati pronaći rješenje problema te će izolirati strah od moguće kontrole nad isprobavanjem novih stvari. Izlazak iz komfort zone je ono što nam pomaže da odrastamo, a prilike su često skrivene u novim izazovima.

Ljudski je griješiti – Zvuči kao još jedna floskula, no zapravo nije jer pogreška stvarno nije razlog za odustajanje, nego prilika za učenje i ponovno pokušavanje. Spremnost za priznavanje i rješavanje problema, znak je jakosti.

Sposoban sam – Svako ljudsko biće od rođenja stalno uči, prilagođava se raznim situacijama i odrasta. No, svatko od nas na svoj način nauči nositi se s osjećajima te brinuti se o sebi. Važna je činjenica da za učenje novih vještina nikada nije prekasno, a sve one loše naučene navike mogu se s vremenom i promijeniti.

Uspjeh dolazi iz rada – “Dobar osjećaj proizlazi iz činjenja dobrih stvari”, teza koja je već nekoliko puta zaista i znanstveno povrđena. Pozitivno samopouzdanje je ishod, a ne preduvjet uspješnosti u školi, na poslu, u vezama, sportu… Svatko od nas ima izbor – čekati da sreća sama dođe ili učiniti stvar za koju znamo da će nam pomoći postati boljima.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu