Categories Tajne psihe

PRIPAZITE DA SE vaš nagon za seksom ne otme kontroli jer…

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Svaki oblik ovisnosti prije ili kasnije čini da se ne osjećamo dobro. Poznati su primjeri odvikavanja od alkohola ili legalnih i nelegalnih narkotika, koji se najčešće smatraju osnovnim oblicima bolesti ovisnosti. Međutim, i seks se može naći u području koje se smatra neumjerenim – i on nas može “izbaciti iz tračnica”. Nažalost, seksualna ovisnost se vrlo rijetko shvaća ozbiljno iako je za one koji pate od nje, kao i za njihove partnere, razarajuća.

Kako se može opisati seksualna ovisnost? Lako. Bilo kakva seksualna aktivnost koja je izvan naše kontrole spada u rizično ponašanje. Ovisnici su oni koji stalno tragaju za seksom i neumorno se iscrpljuju bez obzira na probleme koje to može uzrokovati u njihovom privatnom i socijalnom životu.

Što se nalazi na vrhu liste visokorizičnih ponašanja koja upućuju na to da postoji blaži ili teži oblik seksualne ovisnosti?

Na prvome mjestu je prekomjerno uživanje u pornografiji, kao i česta i nagonska masturbacija.

Zatim slijede različite vrste ekshibicionizma, voajerizma i visokorizični seksualni odnosi s nepoznatim osobama. U skladu s poplavom virtualnih noviteta, ovisnost mogu stvoreiti i telefonski ili internetski seksualni odnosi. Općenito, svaka vrsta upadanja u brojne ljubavne veze odjednom ili anonimna druženja radi seksualnih odnosa prije ili kasnije će učiniti da se nađete u skupini onih koji su ovisni o seksu.

Ovisnici o seksu obično pate kada su sami, srame se svog ponašanja i voljeli bi ga promijeniti, ali… Da je to toliko lako i jednostavno, ne bi se u liječničkoj praksi liječili slučajevi ovog tipa. Dakle, seks je nešto što nas čini rasterećenijim, ali ako ne vodimo računa o njemu, može se pretvoriti u opterećenje koje nam od ljubavnog života radi pakao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu