Categories Tajne psihe

PET NAČINA samomotivacije su…

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Samomotivacija je vještina koja nam omogućuje da učinimo što je potrebno bez pomoći i utjecaja drugih. Osobe koje se same motiviraju uspješno dovršavaju ono što su naumile bez obzira na teške okolnosti i imaju li ohrabrenje sa strane. Sami sebi smo jedini trener koji je dostupan 24 sata dnevno i o kojem ovisi hoćemo li biti uspješni ili ne, a potencijal koji se pojavljuje kada tog trenera usmjerimo da radi za nas je neprocjenjiv.

Pogledajte pet savjeta kako se uspješno samomotivirati.

DEFINIRAJTE JASNO ŠTO ŽELITE POSTIĆI I ZAŠTO
Često nemamo volje za obaviti planirane aktivnosti jer ne znamo njihovu stvarnu svrhu, odnosno nemamo jasno postavljen cilj što želimo postići i u kojem roku. Zato je potrebno prvo se upitati zašto nešto radimo jer ako je cilj dovoljno jak, držat će nas motiviranima do kraja. Ako on to nije, potrebno je definirati neku višu svrhu od koje će, osim nas samih, koristi imati i drugi. Da biste napredovali na poslu, trebate promijeniti grad u kojem radite, a za to nemate volje? Razmislite o tome kakav ćete utjecaj na društvo imati kada budete na višoj poziciji, kao i što će to značiti vašim roditeljima, partneru ili djeci. S druge strane, ako, na primjer, za cilj imate bolje zdravstveno stanje koje je uvjetovano gubitkom kilograma, zasigurno ćete biti motiviraniji ako osvijestite da ćete zdravi biti puno korisniji svojoj djeci i partneru. Neka svrha bude iskrena i vrijedna vaše ustrajnosti i nastojite je držati u svojim mislima.

TRČITE U SVOM TEMPU
Ako se stalno osvrćemo kako bismo vidjeli gdje su drugi i jesu li brži od nas, gubimo puno energije i fokusa. Zato se ne trebamo uspoređivati s drugima, nego je bitno gledati naprijed i pratiti vlastiti napredak. Svatko od nas ima drukčije okolnosti, predispozicije i iskustva te svatko treba trčati vlastitu utrku u kojoj će dati sve od sebe, ma što se uokolo događalo. Plešite bolje od samog sebe!

MORAM PRETVORITE U ŽELIM
Riječ moram u našem mozgu stvara automatski otpor i dojam da nas netko drugi prisiljava na to što trebamo napraviti. Prisjetite se da vi ništa ne morate, vi to želite. Kad mozgu dajemo informaciju da nešto želi, onda preuzimamo odgovornost u svoje ruke i postajemo angažirani oko dosezanja cilja. Ako nešto želimo, mi to možemo i ostvariti. U želju su ugrađeni pozitivna emocija i entuzijazam, koji su gorivo motivacije.

PRATITE OSTVARENJE
Kako biste redovito pratili napredak, razlomite krajnji cilj na manje aktivnosti koje trebate provesti svaki dan te u svakom trenutku znajte što ste odradili i kako možete biti uspješniji nego jučer. Na kraju tjedna osvrnite se unazad i pogledajte što ste napravili te zahvalite sami sebi za učinjeno. Budite zadovoljni trudom koji ulažete i onda…

(PRO)SLAVITE MALE USPJEHE SVAKI DAN
Često propustimo proslaviti vlastite male uspjehe jer se oni „podrazumijevaju”. Međutim, da bismo ostali motivirani, iznimno je važno redovito se nagraditi za svaku uspješno prijeđenu etapu na putu ka cilju. Nagrade su individualne i ovise o trenutku, a dovoljna je i pauza da u miru popijete omiljeni napitak. Tih pola sata za vas, u kojima sami sebi zahvaljujete za ostvareno, jest neprocjenjivo. #ProslaviUspjehe.

Potrebno je zapamtiti da je samomotivacija u biti svakodnevni trening i tako je treba shvatiti. Dobra vijest je da, kada jednom svladamo vještinu samomotivacije i postanemo zadovoljni svojim rezultatima, lako ju primjenjujemo na sva područja i sve projekte. To je univerzalna vještina u kojoj nas nikakve okolnosti neće omesti da ostvarimo ono što želimo.

“Ljudi često govore da motivacija ne traje dugo. Zapravo, ni kupanje ne traje – zato ga preporučujemo svaki dan” – Zig Ziglar.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu