Categories Tajne psihe

Što smijete, a što ne smijete reći osobama koje pate od depresije?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Depresija nije samo osjećaj tuge ili neraspoloženja, ona je bolest koja, prema nekim istraživanjima, pogađa svaku četvrtu osobu u Europi. Mnogi oboljeli nemaju odgovarajuću podršku društva, a ponekad ni obitelji, koja ne razumije njihovo stanje.

Koliko je depresija teška bolest otkriva i izjava jednog engleskog liječnika iz 18. stoljeća, koji je već tada zapisao: ‘Ako želite pronaći pakao na zemlji, zavirite u srce depresivnog čovjeka.’ Moderna pak teorija o depresiji počinje austrijskim psihijatrom Sigmundom Freudom, koji je depresiju nazvao ‘unutrašnjim krvarenjem’, usporedivim s tjelesnom ranom. Stoga osobu koja je depresivna nemojte tješiti savjetima kao što su ‘Znam kako ti je, i ja sam ponekad depresivan’.

Da biste nekako pomogli oboljelima od ove bolesti, koja je i kod nas u stalnom porastu, otkrivamo 10 stvari koje biste mogli reći oboljelome i one koje trebate izbjegavati:

Ovdje sam za tebe
Recite im da nisu sami u tome, a nikako im nemojte reći da ima ljudi kojima je gore u životu.

Važan si
Recite im da su vam važni, a nikako im nemojte držati propovijedi o tome kako niko nije obećao da će život biti lagan.

Ponudite pomoć
Pitajte ih žele li zagrljaj, a nemojte ih kritizirati da se prestanu sažalijevati.

Depresija je stvarna bolest
Kažite im da, iako se osjećaju loše, neće izgubiti razum, a izbjegavajte rečenice poput: ‘Malo si depresivan? Zar nismo svi ponekad?’

Postoji nada
Recite im da ste tu za njih da pomognemo jedni drugima, a nemojte dijeliti pametne savjete da pokušaju ne biti tako depresivni.

Mogu to preživjeti
Recite im da će teško razdoblje proći i da će i oni biti tu, a i vi za njih. Nemojte im govoriti da su sami krivi za to kako se osjećaju.

Dat ću sve od sebe da te razumijem
Priznajte im da ne znate kako se osjećaju, ali da možete ponuditi svoje suosjećanje i potporu. Nemojte im ni u kom slučaju reći da razumijete kako se osjećaju zato što ste i vi bili depresivni nekoliko dana.

Neće vas otjerati
Recite im da ih nećete ostaviti, a nikad im nemojte prigovoriti da vas oni takvim svojim stanjem guraju od sebe.

Pokažite da se brinete
Recite im da ih volite. Nemojte ih napadati i pitati ih nisu li se umorili od toga da se stavljaju u centar pažnje.

Proći ćete kroz to zajedno
Recite im kako vam je žao jer prolaze kroz toliko puno boli i kažite im da ih nećete ostaviti. Nemojte im davati savjete od kojih će im biti još lošije, kao što je: ‘Jesi li probao čaj od kamilice?’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu