Categories Tajne psihe

NAJBOLJE ZA VAŠU PSIHU je ako što više boravite u prirodi

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Boravak u prirodi odličan je za zdravlje, a to je prepoznala i službeno Škotska – naime, s početkom listopada u škotskim se ordinacijama našla nova terapija za široku lepezu bolesti. Tamošnje vlasti dale su dozvolu liječnicima da kao službenu terapiju za psihičke i neke tjelesne probleme propisuju boravak u prirodi.

To praktično znači da  kada u Škotskoj osoba ode na bolovanje, neće sjediti u kući nego mora u šumu, na planine, na more ili pak promatrati ptice i šetati pse.

Ova terapija dokazano snižava krvni tlak, ublažava depresiju, podiže razinu zadovoljstva, jača imunitet, jača srce, pomaže kod mentalnih bolesti, dijabetesa, stresa i pretilosti.

Kako bi potaknuli ljude da se više kreću i vode zdraviji život, škotske vlasti su izdale kalendar u kojem na šaljivi način preporučuju aktivnost na otvorenom za svaki mjesec.

Primjerice u prosincu nahranite ptičice u svom vrtu, u ožujku posudite nečijeg ili ničijeg psa (ima ih puno u azilima) i odvedite ga u šetnju.

U veljači mjerite brzinu vjetra, u travnju napravite hotel za kukce, u svibnju zagnjurite lice u travu – i sve to u Škotskoj na liječnički recept.

Ako provedete dnevno 90 minuta na zraku, primjerice u nekom šumovitom području, to će utjecati na područje mozga koje je povezano s depresijom, na način da umanji simptome tog psihičkog poremećaja ili da ga prevenira.

Japanci prakticiraju tzv. šumsku kupku (shirin-yoku). Taj tretman već desetljeććima potiče japanska vlada.

“Čovjek je evolucijski 99,9 posto vremena proveo u prirodnom okruženju. Naše fiziološke funkcije su prilagođene toj situaciji.  Budući da se čovječanstvo razvilo u prirodi , naša se tijela u njoj najbolje osjećaju”, objašnjava dr. Yoshifumi Miyazak

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu