Categories Tajne psihe

Jeste li se ikad zapitali koje su to navike možda malo lošije od drugih?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Svi pogriješimo s vremena na vrijeme. No saznajte koje su loše navike lošije.

Jedno piće svaki dan ili nekoliko pića u jednom danu/večeri? 
Noć alkohola je daleko štetnija za zdravlje nego jedno piće svaki dan. Druga opcija zapravo može biti korisna. (Doduše, više od jedne čaše alkohola povećava krvni tlak, opterećuje jetru i remeti razinu hormona koji utječu na raspoloženje.) U jednom istraživanju utvrđeno je da žene koje ispijaju četiri ili više pića u kratkom vremenskom intervalu imaju širi struk od žena koje umjereno piju. To je ženska verzija muškog “pivskog trbuha”!

Izostavljanje čišćenja zuba koncem ili pranja četkicom? 
Izostavljanje pranja zuba je daleko štetnije jer je njime obuhvaćena veća površina zuba i desni. No i dalje je potrebno čistiti zube dentalnim koncem!

Kasni odlazak na spavanje u petak ili sat manje sna svake noći? 
Svaki nedostatak sna loše se odražava na opće zdravlje, ali ako se to ponavlja iz dana u dan, bez odgovarajućeg odmora, posljedice su još teže. Ako vam svakog dana nedostaje najmanje sat vremena sna, umor se povećava. Do kraja tjedna iskusit ćete ozbiljan pad razine energije, raspoloženja i mentalnih sposobnosti, a razina stresa i osjećaj gladi će porasti.

Prljava kuhinja ili prljava kupaonica? 
Mikrobiolozi tvrde da se u kuhinji nagomilava veća količina mikroorganizama nego u kupaonici. Zapravo, tri najopasnija izvora u kući jesu spužva, sudoper  i daska (radna površina) za pripremu hrane. Stoga operite spužvu u perilici za pranje posuđa svaka tri-četiri dana ili je zamijenite novom, a sudoper i površine na kojima pripremate hranu operite toplom vodom i deterdžentom nakon svakog obroka.

Stres u emotivnoj vezi ili na poslu?
Stresna veza je puno štetnija za opće zdravlje. Vaš šef može biti prava noćna mora, ali taj problem ostavljate za sobom kad izađete iz ureda. Ali ako ste u lošoj vezi, stres vas prati cijeli dan, svaki dan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu