Categories Tajne psihe

EMOCIJA KOJA NIJE NIMALO LOŠA je upravo frustracija

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Frustrirani ste jer vam ništa ne ide onako kako ste zamislili? Vjerovali ili ne, frustracija i nije tako loša emocija, upravo suprotno – može nam biti od koristi. Do tog su saznanja došli proučavajući ponašanje vjeverica.

“Otkrili smo univerzalnost emotivnih reakcija među vrstama. Proučavali smo vjeverice jer su one poznate kako vrsta koja reagira u afektu i pokazuje emocije”, kaže voditelj studije dr. Michael Delgado te dodaje kako su došli do zaključka da frustracija tjera vjeverice da pronalaze nove načine za rješavanje problema i pomiču svoje granice.

Znanstvenici su prvo naučili vjeverice da ih u kutiji čeka orah, a potom su im dali tri kutije. U jednu su stavili suho zrno kukuruza umjesto oraha, druga je bila prazna, a treća zaključana. Vjeverice bi “poludjele” kada u kutiji nije bio orah, a najviše bi ih razbijesnila zaključana kutija. Djelovale su agresivno i neracionalno. Lupale su po kutijama i grizle ih. No, nakon te prve reakcije, smirile bi se i pokušale doći do oraha na neki drugi način.

Autori studije poručuju kako frustracija kod svih vrsta, pa tako i kod ljudske, može biti koristan, čak i nužan korak u procesu rješavanja problema.

Očito, jedino što trebate naučiti jest kanalizirati svu tu energiju na pravi način…

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu