Categories Noviteti

POSTOJE ČAK TRI DOBRE STRANE STRESA, a evo koje su to…

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Stres može imati i dobrih strana, no samo kada ga imamo u malim količinama, kako tvrde stručnjaci, jer nas čini spremnima za akciju, što usporava starenje i bolesti.

To se, naravno, ne odnosi na kronični stres koji nema ama baš niti jednu dobru stranu. Ipak, male količine svakodnevnog stresa imaju svojih pogodnosti, kako piše “Time”.

Potiče fleksibilnost i osobni rast – stres u malim dozama nas potiče na rješavanje problema, gradi nam samopouzdanje i daje nam vještine potrebne za budućnost. Stres nas čini i iskusnijima, fleksibilnijima pa time i rastemo. Stres nam pomaže i da se hrabro suočimo sa svojim strahovima i izazovima umjesto da ih izbjegavamo. Kad ste se uspješno suočili sa svojim strahovima, postigli ste vještine zbog kojih će vam suočavanje s takvim situacijama u budućnosti biti znatno lakše.

Potiče zbližavanje s drugima – jedan od zapanjujućih, no korisnih učinaka stresa je poticanje zbližavanje i kvalitetnih međuljuskih odnosa. Društveni život i kvalitetni odnosi s obitelji i prijateljima ključni su za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ljudi često vole razmijeniti jedni s drugima svoja stresna iskustva, što im omogućuje da preispitaju svoje stavove, ponašanja i emocije. Pretrpljena razdoblja stresa osnažuju partnerske i ljubavne veze. Podrška u teškim vremenima je veliki faktor zbližavanja ili kako kaže stara narodna “na muci se poznaju junaci”.

Povećava motivaciju – kronični stres potiče nezadovoljstvo i smanjuje motivaciju, no u malim dozama ju može povećati. Na primjer, stres zbog rokova pomaže nam da se fokusiramo na zadatak te da ga odradimo brže i kvalitetnije. Svi smo se suočili s tom situacijom da razvlačimo neki posao danima, no onda se probliži rok i najednom pronađemo motivaciju koja nam je nedostajala. Stres je u takvim situacijama kreativna i pokretačka snaga koja nam treba.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu