Categories Noviteti

NAUČITE SE HRANITI PRAVILNO prema svom obliku tijela

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Jeste li ikada čuli da oblik vašeg tijela može jako utjecati na vašu liniju – čini se da nije isto kako  i koliko jedu “kruške”, a koliko “pješčani satovi”.

Upravo stoga ekipa “Bright Sidea” pokušala je rasvijetliti i tu temu pa, ako vas zanima, možda upravo prirodan oblik vašeg tijela krije tajnu kako ga dovesti u red.

Pa pročitajte:

Pravokutnik

Vaš oblik tijela karakteriziraju uži bokovi, nedefiniran struk te ste vrlo vjerojatno mršaviji. No to ne znači da se ne trebate brinuti o svom zdravlju. Zato se ipak klonite slatkiša i brze hrane, a jedite puno više zdravih masti (avokado, bademi, losos) te namirnice koje obiluju biljnim proteinima (slanutak, grah).

Jabuka

Ako je ovo vaš oblik, vjerojatno ste svjesni da se kilogrami samo lijepe na vaš trbuh i zato morate znati da osobe ovog oblika moraju jesti po malo, ali često. Savjetuje se jesti šest obroka dnevno, manje porcije, namirnice koje su prije svega bogate vlaknima, a siromašne mastima.

To znači puno voća i povrća, dosta proteina i malo manje čak i zdravih masti. Jogurt i svježi sir trebali bi vam biti na redovnom meniju, a posebno jogurti koji reguliraju probavu.

Dobro je napomenuti i to da se klonite povrća i voća koji napuhuju.

Kruška

Ovaj oblik tijela prepoznatljiv je po širim bokovima i kukovima pa se takve osobe najčešće upravo tu i šire. Jedan od problema s kojima se susreću, osim viška naslaga na bokovima i bedrima, jest zadržavanje vode u organizmu pa je to problem koji morate rješavati hranom.
Konzumirajte meso, ribu, jaja, mliječne proizvode i hranu s visokim udjelom proteina, a od voća definitivno uživajte što više u lubenici i ananasu. Oni će vas dobro očistiti od toksina i ubrzati vaš metabolizam, a za još bolje učinke kombinirajte ih s biljnim čajevima.
Uz to, čuvajte se hrane s visokim udjelom natrija i svakako izbjegavajte rafinirane namirnice kao što je bijeli kruh, riža i tjestenina.

Pješčani sat
Iako je ovo najpoželjniji oblik tijela, jer se debljate i mršavite ravnomjerno, a usput zadržavate lijepe krivulje tijela, čini se da ovaj divan oblik ima jednu zdravstvenu manu. Naime, dokazano je da ljudi s ovakvim oblikom tijela, posebno oni nešto deblji, imaju znatan rizik od visoke razine šećera u krvi, pa je stoga i više nego preporučljivo jesti manje, a češće. Savjetuju se obroci s nižim glikemijskim indeksom, pet do šest obroka dnevno, s puno svježeg voća i povrća, “čistih” proteina i dosta zdravih masti.  I svakako izbjegavajte razne prerađevine koje kriju obilje štetnih nutrijenata, ali to se ionako preporučuje svima bez obzira na oblik tijela i težinu.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu