Categories Noviteti

KADA PATITE ZBOG LJUBAVI, u vašem mozgu događaju se iste promjene kao da se borite s ovisnošću

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Oni koji neutješno pate zbog propale ljubavi možda za to imaju biološki razlog. Novo istraživanje mozga sugerira da je prevladavanje ljubavne boli slično borbi s ovisnošću, kako piše “Livescience”. Studija je jedna od prvih koja istražuje mozak osoba koje su nedavno doživjele ljubavni brodolom i imaju problema kako se s time pomiriti.

Znanstvenici su utvrdili da muškarci i žene slomljenog srca, gledajući fotografije bivših partnera, aktiviraju regije u mozgu povezane s nagradom, ovisnošću, kontrolom osjećaja, osjećajem vezanosti te tjelesnom boli i tugom.

LJUBAV JE ZAPRAVO OVISNOST

Rezultati možda razjašnjavaju zašto je nekim ljudima teško preboljeti prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubiju ih, počine samoubojstvo. “Romantična ljubav je ovisnost”, kaže autorica studije Helen E.Fischer, biološki antropolog sa sveučilišta Rutgers koja se bavi ljubavlju.

“To je snažna, divna ovisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna ovisnost kada stvari krenu loše.” Znanstvenici nagađaju da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu. “Dijelovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su prije puno milijuna godina da bi se naši preci mogli fokusirati na to da, sa samo jednom osobom u isto vrijeme, počnu proces razmnožavanja”, kaže Fisher.

PROBLEM JE KADA STVARI KRENU LOŠE

“Kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva”. “Kad nas ostavi osoba koju još volimo, sustav mozga aktivira se na način da nam pokušava pomoći da vratimo voljenu osobu pa se na nju fokusiramo, čeznemo za njome i pokušavamo je opet pridobiti.”

Svi sudionici studije bili su u vezi prosječno dvije godine, a od prekida njihovih veza prošla su dva mjeseca. Na Passionate Love Scale mjeren je intenzitet njihovih osjećaja. Pokazalo se da je gledanje slike bivše ljubavi stimuliralo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prijašnje studije pokazale su da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi.

S VREMENOM, IPAK, POSTAJE LAKŠE

Ima smisla, ako ste sretno ili nesretno zaljubljeni, još uvijek ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druge dvije regije mozga koje su povezane s intenzivnom ovisnošću o kokainu i cigaretama te je zabilježena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornima za tjelesnu bol i tugu.

Znanstvenici su došli i do nekih dobrih vijesti vezano za one koji su odbačeni, i čini se da vrijeme liječi. Što je više vremena prošlo od prekida, bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj s vezanošću.

RAZGOVOR IMA TERAPEUTSKI UČINAK

“Regije mozga uključene u regulaciju emocija, donošenje odluka i vrednovanje aktivirale su se kada su sudionici vidjeli osobu koja ih je odbila. Ovo sugerira da su ostavljeni učili iz prošlih romantičnih iskustava, vrednujući gubitak i dobitak te pronalazili načine kako da se nose sa situacijom”, kaže Fisher.

Ono što je studija još utvrdila, sugerira da razgovor o proživljenom iskustvu, umjesto žalovanja u tišini, pomaže i ima terapeutski učinak. “Za mozak je zdravo o tome iskustvu pričati umjesto se izgubiti u očaju i povlačiti se u sebe. O situaciji treba razmišljati aktivnije i raditi na tome kako se s njom nositi,” savjetuje Fisher.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: TELEGRAM.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu