Categories Noviteti

JESTE LI SPREMNI DOZNATI kako su povezani mozak i inteligencija?

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Nova tehnika mjerenja pokazuje vezu između povezanosti stanica unutar mozga i inteligencije. Cilj je istražiti takozvani konektom, kartu neuronskih veza u mozgu.

Iako nam napredovanje tehnike omogućuje napredak u proučavanju djelovanja mozga, i dalje je teško odrediti na koji su točno način povezani oblik mozga i ljudske karakteristike poput inteligencije.

Zato su stručnjaci na Sveučilištu u Cambridgeu, koristeći snažan CT uređaj, izradili sliku konektoma. “Uočili smo povezanost između gustoće određenih regija u mozgu i inteligencije pojedinca”, rekao je Jakob Seidlitz, jedan od autora istraživanja. “Ako uzmemo da veća gustoća znači veću povezanost, onda to također znači i veću mogućnost procesiranja informacija.”

Slika konektoma nastala je usporedbom gotovo 300 normalno razvijenih mozgova adolescenata koji su se sami prijavili na sudjelovanje, a nakon toga potvrdili su rezultate na još 214 dobrovoljaca.

Inteligencija, koja se mjeri koristeći IQ bodove, varirala je od pacijenta do pacijenta, a povezanost mozga na nju utječe oko 40 %. Ta činjenica sugerira da fizička struktura mozga donekle utječe na inteligenciju.

Stručnjaci koji stoje iza ovog istraživanja smatraju da je ono prvi korak u pravom smjeru – prema mogućnosti određivanja ljudske inteligencije na temelju snimanja mozga, a tehnika će se u tom slučaju moći primijeniti u nekoliko različitih svrha.

Ako se pokaže pouzdanom, ukinut će se testiranja poput onih testovima inteligencije, a otvorit će i brojne mogućnosti proučavanja mozga kako bi se tretirali simptomi različitih poremećaja mozga, poput depresije ili čak shizofrenije.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Young woman with good mainted fair hair. Over white background

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu