Categories Noviteti

Jeste li se ikad zapitali koliko vaš obrok uistinu ima kalorija?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Mnogi od nas gotovo nikad se ne zapitaju koliko zapravo kalorija unesemo u svoje tijelo dok jedemo neke od omiljenih specijaliteta! Ali evo zašto bismo trebali početi razmišljati o tome.

Američko društvo za javno zdravlje provelo je istraživanje u čak 89 lanaca brze hrane. Prilikom naručivanja hrane, istraživači su dali zadatak kupcima da pogode koliko otprilike kalorija sadrži njihov obrok.

Rezultat: Dvije trećine ispitanika podcijenilo je broj kalorija u njihovom omiljenom hamburgeru! Uobičajena pretpostavka bila je da obrok sadrži oko 200 kalorija, dok u biti prosječan fast food obrok sadrži više od 800 kalorija! Također, istraživači su došli i do još jednog zanimljivog otkrića – što je narudžba veća, to je nepreciznija naša procjena o broju kalorija.

Još jedna zanimljiva činjenica: Ljudi su više griješili prilikom procjene kad su jeli u restoranima koji reklamiraju svoj “zdravi” jelovnik. Jednostavna etiketa “dijetalno” vrlo lako može obmanuti mnoge i natjerati ih na to da pomisle kako u takvoj hrani nema baš ničeg štetnog. Naravno, to što neka namirnica ima smanjen postotak masnoća, ne znači da uopće nije masna!

Stoga nemojte dozvoliti da vas ponesu pogrešne pretpostavke – brza hrana je uvijek kalorična!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu