Categories Noviteti

JE LI VAM DOSADNO? Ni ne naslućujete ka kojoj opasnoj bolesti vodi dosada

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Dosada se možda čini kao nemoguća misija u ovo moderno doba umreženosti i povezanosti u svakom trenutku, no zapravo biste se iznenadili kad saznate da više od polovice ljudi tvrdi da im je vrlo često dosadno…

No, nije to toliko tragično ako vam se povremeno dogodi da ne znate što biste sa sobom, ali kad to postane svakodnevnica, imate problem koji može dovesti do puno većeg problema – depresije.

Psiholozi upozoravaju kako se treba trgnuti iz stanja u kojem ne znate što sa sobom i u kojem ne možete dovršiti zadatke jer su vam dosadni. Naime, tanka je granica između tog stanja i depresije.

Osim toga, osobe kojima nije dosadno sretnije su od onih koje su sklone dosađivati se, kako tvrde znastvenici nakon studije provedene na Harvardu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 osoba.

“Osobe koje su sposobne dugo biti fokusirane na određeni zadatak puno su sretnije od onih kojima je često dosadno i manji je rizik da obole od depresije”, tvrde znanstvenici. Oni su tijekom studije zaključili kako je vrludanje misli i nemogućnost fokusiranjana okidač za depresiju.

Dosada nije opasna samo za psihu nego i za tijelo. Utvrđeno je da osobe kojima je dosadno imaju dva i pol puta veći rizik od infarkta i moždanog udara. Postoji sasvim prizemno objašnjenje za to. Naime, oni kojima je dosadno više vremena provode u kafićima, puše, piju, jedu nezdravo i loše su volje.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu