Categories Noviteti

I ŽENE SE MUČE S TIME, pa hrkanje nije rezervirano samo za muškarce

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Hrkanje je obično muški problem… ili ne baš? Ako vas draga gnjavi zbog toga, znajte da su znanstvenici ustanovili da žene hrču jednako često i jednako glasno. I nisu to sklone priznati.

Izraelski stručnjaci ispitali su gotovo 2000 pacijenata u svom centru za poremećaj spavanja i otkrili da je dobar dio žena koje su prije ispitivanja bile uvjerene da ne hrču, hrkalo visokim intenzitetom, objavljeno je u časopisu “Journal of Clinical Sleep Medicine”.

Hrkanje može biti simptom apneje, koja povećava rizik od bolesti krvnožilnog sustava. “Otkrili smo da između spolova nema razlika u intenzitetu hrkanja, ali žene imaju tendenciju podcijeniti glasnoću svoga hrkanja”, rekao je jedan od autora studije dr. Nimrod Maimon, profesor na Ben-Gurionovom sveučilištu u Izraelu.

U istraživanju je sudjelovalo 1913 pacijenata, 675 žena i 1238 muškaraca. Prosječna dob sudionika bila je 49 godina. Prije nego što su zaspali ispunili su upitnik o tome što misle koliko često i glasno hrču.

Intenzitet hrkanja bio jejocijenjen kao blag ako je buka bila do 45 decibela, umjeren do 55 decibela, snažan do 60 decibela i vrlo snažan preko toga.

Analiza rezultata pokazala je da žene hrču jednako glasno kao i muškarci. Prije ispitivanja je 28 posto žena prijavilo da uopće ne hrče, a ispostavilo se da se to pokazalo točnim za samo njih devet posto.

“Mnogi misle da je hrkanje problem pretilih, sredovječnih muškaraca”, izjavio je stručnjak za probleme spavanja dr. Ryan Soose s medicinskog fakulteta u Pittsburghu koji nije bio uključen u istraživanje.

“Mi se kao polje medicine moramo odmaknuti od tih tradicionalnih stereotipa i priznati da je potreban osobniji pristup za oba spola”, zaključio je.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu