Categories Noviteti

EVO ZBOG ČEGA JE usputni seks dobar za zdravlje

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Usputni seks, seks za jednu noć ili kako god ga zvali – no, činjenica je da će se više od polovice nas poseksati s nekime koga jedva poznaje ili ne planira s njim biti u vezi.

I dok seks u vezi poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjuje depresiju i pojačava imunitet, istraživanja često povezuju povremene seksualne odnose s osjećajem grižnje savjesti, niskim samopoštovanjem i psihološkim nemirom, pogotovo među ženama.

I dok muškarci žale zbog seksualnih prilika koje su propustili, žene često požale što su s nekim imale seks za jednu noć ili usputni seks.

Kanadsko istraživanje provedeno na 138 studentica i 62 studenta koji su imali povremeni seks pokazalo je da muškarci navode fizičke razloge zašto su požalili zbog toga, poput toga da im partnerica nije bila dovoljno atraktivna. S druge strane, žene žale zbog toga što kasnije osjećaju sram i krivnju.

Istraživanja koja se uglavnom provode na američkim studentima imaju različite definicije usputnog seksa, od poznavanja nekoga manje od 24 sata do “prijatelja s povlasticama”.

Neka od tih istraživanja pokazuju da se i muškarci i žene osjećaju depresivno, iskorišteno i usamljeno nakon takvih susreta, dok druga pokazuju da takav seks ispoljava više pozitivnih nego negativnih emocija.

Ako spavate s nekime koga znate manje od 24 sata, puno se popili, imate osjećaj kao da morate s njim u krevet više nego što to stvarno želite, ili se nadate da će se ta noć pretvoriti u vezu – to su faktori od kojih je povećan rizik da ćete se kasnije osjećati loše.

Profesorica psihologije na Sveučilištu Cornell u New Yorku Zhana Vrangalova tvrdi da usputni seks može poboljšati naše opće stanje tako što povećava samopouzdanje, seksualno zadovoljstvo i čini da se ljudi osjećaju poželjno.

Vrangalova navodi istraživanje provedeno među 20.000 studenta koje je pokazalo da je je samo 42 posto djevojaka doživjelo orgazam u svom posljednjem usputnom seksu, dok je isto doživjelo čak 78 posto muškaraca. Kaže da bi ova “rupa u zadovoljstvu” mogla djelomično objasniti razlike između toga što o usputnom seksu misle žene, a što muškarci. Iako zagovara usputni seks, profesorica upozorava da ser ne bi trebali u seks za jednu noć upuštati s nekime ako ga imate želju i potrebu vidjeti opet.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu