Categories Noviteti

EVO KAKO ĆETE SE RIJEŠITI noćnih mora

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Noćne more mogu postati prilično nezgodna stvar – gdje koja nije problem, no kad postanu učestale, ne samo da će vam remetiti san nego će izazvati razne negativne posljedice po vaše emocionalno i mentalno, a nerijetko i fizičko zdravlje.

Naime, tijekom sna naše se tijelo obnavlja, osvježava i priprema za sljedeći dan, ali naš um ostaje aktivan. On obrađuje informacije koje je prikupio tijekom dana.

Brojni su razlozi zbog koji ružno sanjate, piše “Times of India”. Neki od njih su zdravstvena stanja, ali i lijekovi koje možda uzimate, poput antidepresiva. Noćne more mogu izazvati i lijekovi za visoki tlak, ali i traumatična iskustva iz prošlosti.

Ako ste od onih koji često imaju noćne more, evo što možete učiniti da ih zaustavite:

Plavo svjetlo – plavo svjetlo koje emitiraju brojni uređaji moglo bi utjecati na vaš san. Izbjegavajte korištenje telefona i ostalih elektroničkih uređaja za vrijeme spavanja.

Pronađite pravi uzrok noćnih mora – savjetujte se sa stručnjacima i pronađite uzrok noćnih mora. Ako su one rezultat apneje, poremećaja sna, anskioznosti ili depresije, popričajte s liječnikom i prestanite ružno sanjati.

Razgovarajte s nekim – povjerite se nekom kome vjerujete i tko bi vam mogao pomoći da se osjećate bolje.

Redovito spavajte – noćne more mogu biti rezultat isprekidanog i neredovitog sna. Kako biste ih spriječili, trudite se redovito spavati. Od spavaće sobe napravite svoju opuštajuću oazu. Održavajte je urednom i čistom i neka ne bude ni pretoplo ni prehladno.

Smanjite stres – stres je uzrok mnogih zdravstvenih problema. Od toga da nas čini anksioznima, do ozbiljnih utjecaja na zdravlje, a može biti odgovoran i za noćne more. Vježbajte, meditirajte i ugađajte si aktivnostima koje će vam pomoći da ostanete opušteni.

Terapija – postoje kognitivne terapije uz pomoć kojih ćete smanjiti noćne more. Dok ste budni,  zamišljajte kako lijepo i mirno spavate. Ako imate noćne more kako padate, zamišljajte da se otvara padobran i spašava vas, savjetuju stručnjaci.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu