Categories Noviteti

ČAŠA VINA svaku večer mogla bi vam spasiti život (doslovno)

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Čaša vina svake večeri prije spavanja mogla bi smanjiti rizik od razvijanja različitih bolesti i do 25 posto, dokazalo je jedno američko istraživanje.

Istraživanje tvrdi da oni koji redovito konzumiraju razumne količine vina spadaju u skupinu ljudi s manjom vjerojatnošću razvijanja srčanožilnih bolesti u budućnosti.

Istraživanje je provedeno na američkom Sveučilištu kardiologije, a upozorava također da velike količine ispijanja alkohola imaju upravo suprotan učinak.

Treba pronaći razumnu granicu u konzumaciji svake vrste alkohola, pa tako i vina, a na to bi se ljude svakodnevno trebalo upozoravati, tvrdi Bo Xi, voditelj istraživanja.

Studija je provedena na 333 247 ispitanika između 1997. i 2009. godine, u koje doba su ispitanici redovito izvještavali o navikama konzumiranja alkohola. Istraživači su ispitanike podijelili u tri kategorije. Muškarci su u prosjeku popili između 3 i 14 čaša, dok su žene konzumirale između 1 i 7. Veće količine od opisanih proglašene su zabrinjavajućima.

Oni koji su popili puno više od prosjeka, ako je vjerovati istraživanju, imaju 25 posto više šansi umrijeti preuranjenom smrću i 67 posto više šansi oboljeti od neke vrste tumora.

Slično istraživanju u Austriji dokazalo je također da čaša vina prije spavanja može potaknuti našu kreativnost. Istraživači su analizirali vezu između kreativnosti i ispijanja male količine alkohola, a svoja zapažanja objavili su u časopisu Consciousness & Cognition u kojem tvrde da razumne količine alkohola pospješuju lateralno razmišljanje pa time potiču kreativno razmišljanje i vještine poput pisanja.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu