Categories Prevencija i liječenje

UKLONITE BOLOVE receptom od lavande, kamfora i maslinovog ulja!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Istraživanja su potvrdila da ekstra svježe djevičansko maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen jer sadrži tvar, oleocanthal, koja djeluje slično ibuprofenu. Stoga se ekstra djevičansko maslinovo ulje sve više dodaje kremama protiv bolova kod upalnih degenerativnih bolesti zglobova i kostiju.

Lavanda također pomaže pri uklanjanju boli. U aromaterapiji se lavanda koristi za smirenje, opuštanje i otklanjanje osjećaja napetosti. Eterično ulje ublažava migrenu i glavobolju ako se njime namažu sljepoočnice, vrat, čelo ili koža iza ušiju. Također, eterično ulje se koristi kao dodatak u sredstvima protiv reumatskih bolova i bolova u mišićima.

Kamfor je kristalna tvar jakog i prodornog mirisa, koja se dobiva od zimzelenog kamforovog drveta. Izvorno nastaje u istočnoj Aziji i sjevernoj Africi. Olakšava bol, hladi i ubrzava cirkulaciju, a njezin je karakteristični sastojak pferde balzama.

Recept

Sastojci: 20 dag svježih cvjetova lavande ili 10 dag suhih, 2,5 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 40 grama kristala kamfora

Priprema:

Napunite staklenku sa širokim grlom cvjetovima lavande, prelijte ih maslinovim uljem tako da prekrije cvjetove, poklopite poklopcem ili tanjurićem i ostavite da odstoji na ljetnom suncu dva mjeseca.

Nakon toga, ulje procijedite kroz gazu, dobro istisnite ostatke ulja iz cvjetića i pretočite u tamne bočice, dobro ih zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Ovo dobiveno ulje potrebno je utrljati na kožu navečer, nakon tuširanja. Djelovat će i za umirenje i kao pomoć za lakše spavanje.

Odvojite prema potrebi količinu koju želite iskoristiti za masažu bolnih mjesta. Na 2,5 dl ulja umiješajte 40 grama kristala kamfora koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Smrvite ih i dobro pomiješajte u ulje dok se ne otope. Zatim ih procijedite kroz gazu koja će zadržati neotopljene komadiće kristala.

Masirajte po potrebi, ne postoji ograničenje za uporabu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu