Categories Prehrana i dijete

Znate li što stručnjaci kažu o tome može li peršin pomoći u dijeti?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Na dnevnoj bazi čitamo kako postoji mnogo vrsta čajeva koje se preporučuju za gubitak kilograma, a jedan na tom popisu je i čaj od peršina.

Neke dijete preporučuju konzumiranje čaja od peršina uz barem jedan obrok u danu. Međutim, čaj od peršina neće vas riješiti viška kilograma. Njegova blaga diuretička svojstva mogu pomoći da ubrzate probavu i povećate samopouzdanje, ali pritom imajte na umu da gubite samo višak vode. Vježbanje i uravnoteženi obroci jedini pouzdano vode do gubitka kilograma. Uvijek provjerite sa svojim liječnikom kako najbolje pristupiti mršavljenju.

Teorija

Čaj od peršina privremeno olakšava mršavljenje pomažući tijelu da se riješi viška vode. Zadržavanje vode može biti povezano s predmenstrualnim sindromom, viškom natrija u prehrani, trudnoćom ili određenim lijekovima. Diuretsko povrće i čajevi pomažu u otklanjanju viška tekućine, prema Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu. Iako se čaj od peršina smatra blagim diuretikom, pitajte svog liječnika prije nego što ga isprobate. Nemojte ga piti ako uzimate diuretike na recept.

Dodatne prednosti

Peršin sadrži velike količine kalija i vitamina A, kao i folata, kalcija, vitamina C i fosfora. Sadrži i flavonoid poznat kao kvercetin. Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu, kvercetinova antioksidacijska svojstva mogu pomoći u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka, a istovremeno vas štite od bolesti srca i nekih karcinoma. Također, navodno mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija.

Osnovni recept

Ako u vašoj prodavaonici zdrave hrane postoji peršinov čaj, koristite jednu vrećicu čaja na šalicu vode najviše tri puta dnevno. Inače, sušeni peršin jednako dobro djeluje. Ulijte šalicu kipuće vode preko dviju žličica sušenog peršina, kuhajte 10 minuta i procijedite.

Prije uporabe biljnih čajeva za bilo koja zdravstvena stanja razgovarajte s liječnikom.

Alternative

Ako ne volite okus peršinovog čaja ili preferirate druge prirodne lijekove za liječenje zadržavanja vode, stručnjaci iz Medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu preporučuju čaj od lista maslačka ili konzumaciju više ananasa, grožđa, lisnatog povrća i šparoga.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu