Categories Zdrava hrana

Želite li očistiti organizam, ove namirnice vaši su najbolji prijatelji

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Znate li da postoje namirnice koje mogu očistiti organizam od brojnih zagađivača čovjekove okoline? Svakoga dana popijte svježe ocijeđeni sok od dva limuna ili pojedite dva kivija. Jedite bijeli i crveni kupus, kelj, korabu i cvjetaču.

KIVI, LIMUN, GREJPFRUT I MANDARINA
Zbog bogatstva vitamina C, nezaobilazne su namirnice u borbi protiv otrova. Vitamin C se, naime, veže za etanol i benzen, ali i za druge derivate dima od cigareta, pa čak i za određene pesticide. Vitamin C ih pretvara u topive soli, koji se urinom izbacuju iz organizma. Stoga stručnjaci preporučuju da svakoga dana popijete svježe ocijeđeni sok od dva limuna ili da pojedete dva kivija.

BIJELI I CRVENI KUPUS, KELJ, KORABA I CVJETAČA
Štite pluća jer su bogat izvor sulforafana, a najviše ga ima u klicama brokule. Ova dragocjena tvar pomaže i jetri u oslobađanju od toksina. Nažalost, njezina blagotvorna svojstva po ljudsko zdravlje slabe ako je povrće izloženo dugotrajnoj termičkoj obradi. Stoga je najbolje kupusnjače pripremati na pari ili ih jesti svježe, u salati, u kombinaciji s pikantnim povrćem, kao što su rotkvica, repa ili rukola. Naime, one sadrže enzim mirosinazu, koji jača učinkovitost sulforafana.

ZELENI ČAJ MOĆNI ANTIOKSIDANS
Jeste li znali da je najmoćniji kada je u obliku praha? Tada zeleni čaj sadrži najviše epigalokatehin galata, tvari koja jača obrambeni sustav tkiva i u stanju je udesetostručiti sposobnost proteina glutahiona za uklanjanje toksičnih tvari iz organizma. Zato stručnjaci preporučuju četiri šalice zelenog čaja na dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu