Categories Zdrava hrana

ŽELITE LI DA VAM MOZAK bolje radi, jedite ove namirnice

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Mozak koristi i do četvrtine ukupne energije koju proizvede naše tijelo, tako da stvarno treba pripaziti što i kako jedete da bi vaš mozak uvijek imao dovoljno nutrijenata.

Stoga donosimo popis 10 namirnica koje će ga savršeno nahraniti i osigurati “optimalne uvjete za rad”:

Avokado – bogat je zdravim mastima koje podržavaju strukturu mozga i protok krvi pa je stvarno dobra hrana za mozak.

Batat – pun je fitonutrijenata, vlakana, vitamina A, C i drugih minerala. Regulira i razinu šećera u krvi u tijelu.

Borovnice – kao i jagode, mogu odgoditi kognitivno propadanje za gotovo dvije i pol godine.

Brokula – baš kao i ostalo povrće bogato antioksidansima, može preokrenuti štetu uzrokovanu normalnim starenjem, a smanjuje i probleme s pamćenjem koji su povezani sa starenjem.

Cjelovite žitarice – bogate su vlaknima, ugljikohidratima, proteinima i vitaminom B. Škrob u cjelovitim proizvodima hrani dobre bakterije u crijevima i odličan je izvor održive energije mozga.

Gljive – mogu smanjiti upalu u krvnim žilama mozga. Mogu biti svježe ili suhe. Smeđe gljive izvrstan su izvor vitamina B12 koji pomaže u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.

Grah – bogat je antioksidansima, bjelančevinama, željezom i drugim mineralima. Povećava dugovječnost i smanjuje rizik od moždanog udara.

Kvinoja – cjeloviti izvor proteina. Sadrži i vlakna, vitamin E i druge minerale poput cinka, fosfora i selena, koji su važni za moždane stanice i njihovu ‘potporu’.

Orašasto voće – najbolji su izvor nezasićenih masti i više studija zaključilo je da smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti.

Tamna čokolada – u svom najčišćem obliku veliki je izvor biljnih hranjivih tvari koji pomažu u opuštanju arterija i opskrbi mozga kisikom i hranjivim tvarima.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu