Categories Zdrava hrana

U borbi protiv karcinoma može vam pomoći određena hrana

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ne postoji samo jedna supernamirnica koja sprječava nastanak zloćudnih tumora. Ipak, prava kombinacija hranjivih sastojaka može biti učinkovita obrana od ove opake bolesti.

Razne “čudotvorne” namirnice, uglavnom bogate antioksidansima, godinama se predstavljaju kao učinkoviti lijekovi protiv karcinoma, koji će kao rukom odnijeti bolest. Nažalost, takvi plodovi ne postoje, ali hrana koju svakodnevno konzumiramo u velikoj mjeri utječe na zdravlje. S jedne strane, može biti potencijalna opasnost, dok s druge predstavlja osnovu za obranu organizma od karcinoma.

Bojama protiv karcinoma

Voće i povrće bogato je tvarima koje štite od raka. Ovdje vrijedi jednostavno pravilo – što je boja izraženija, time je i sadržaj korisnih tvari veći. Osim toga, ove namirnice pružaju i sekundarnu zaštitu od bolesti jer održavaju optimalnu tjelesnu težinu. Višak kilograma povećava rizik od nastanka raznih oblika karcinoma, prije svega debelog crijeva, jednjaka i bubrega. Preporučuje se pet porcija voća i povrća dnevno, pripremljenog na zdrav način.

Doručak – najvažniji obrok

Folna kiselina je važan vitamin B kompleksa koji štiti od karcinoma debelog crijeva, rektuma i dojki. Najveća koncentracija folne kiseline obično se nalazi u doručku – u integralnim žitaricama. Bogati izvori folne kiseline jesu i sok od naranče, dinje i jagode.

U ostale dobre izvore ovog vitamina B spadaju jaja, šparoge, pileća jetrica, grah, sjemenke suncokreta i zeleno lisnato povrće. Stručnjaci smatraju da su prirodne namirnice, prije svega voće, povrće i obogaćeni proizvodi od integralnih žitarica, uvijek bolji izvori hranjivih tvari od suplemenata.

Štetni suhomesnati proizvodi

Istupci su dozvoljeni! Poneki hot dog, sendvič s mortadelom ili hamburger vjerojatno neće napraviti štetu organizmu, no smanjenje unosa proizvoda od prerađenog mesa smanjuje i rizik od pojave kolorektalnog i kafcinoma želuca. Osim toga, dimljeno meso obično sadrži veliku količinu soli, različite aditive i zaštitne tvari koje su potencijalno kancerogene.

Sve koristi rajčice

Iako još nije pouzdano utvrđeno je li likopen (pigment koji joj daje boju) odgovoran za korisne učinke rajčice, ili je u pitanju neka druga tvar, mnoge studije pokazuju da konzumiranje ovog povrća smanjuje rizik od nekoliko tipova karcinoma, prije svega želuca, debelog crijeva, prostate, grlića maternice. Studije također otkrivaju da proizvodi od prerađene rajčice, kao što su sok, umak i pire, pojačavaju antikancerogeni potencijal ovog povrća.

Antikancerogeni potencijal čaja

Mnoga istraživanja upućuju na snažnu antikancerogenu moć čaja, osobito zelenog. Rezultati studija ukazuju na činjenicu da zeleni čaj može usporiti ili spriječiti razvoj kadcinoma na debelom crijevu, jetri, dojci i prostati. Slične učinke ima i kada je riječ o malignom tkivu na plućima i koži. Na kraju, višegodišnje studije otkrivaju da čaj smanjuje rizik od raka mjehura, želuca i gušterače.

Učinci resveratola iz grožđa

Plod i sok od grožđa, osobito tamnih vrsta, sadrže resveratrol, koji ulazi u kategoriju učinkovitih antioksidanasa i antiupalnih tvari. Istraživanja su pokazala da ova tvar sprječava oštećenja koja pokreću kancerozne procese u stanicama. Ipak, još uvijek ne postoje dokazi da konzumiranje grožđa, soka i vina može spriječiti ili izliječiti karcinom.

Alkohol povećava rizik

Konzumiranje alkohola dovodi se u vezu s nastankom karcinoma usta, grla, ždrijela, jednjaka, jetre i dojke. Osim toga, veća količina alkohola može povećati rizik od raka debelog crijeva i rektuma. Stručnjaci tvrde da čak i dozvoljena dnevna doza alkohola (dva pića za muškarce, jedno za žene) povećava opasnost od formiranja malignih tumora.

Voda – vrhunska prevencija

Osim što je neophodna za hidrataciju organizma, voda, ukoliko se unosi u odgovarajućim količinama, može zaštiti od karcinoma mjehura. Osnovni razlog je u tome što ova dragocjena tekućina razblažuje potencijalno kancerogene tvari u mjehuru. Pritom, konzumiranje veće količine tekućine stimulira uriniranje i tako ubrzava izbacivanje ovih tvari i skraćuje njihov kontakt s unutrašnjim omotačem mjehura.

Čarobni grah

Ova mahunarka vrlo je korisna za zdravlje i štiti od raznih oblika karcinoma. Grah sadrži nekoliko vrsta fitotvari koje sprječavaju prekancerogena oštećenja stanica. U laboratorijskim istraživanjima uočeno je da ove tvari usporavaju rast tumora i sprječavaju oslobađanje tvari koje oštećuju okolne stanice.

Blagotvorno kupusasto povrće

U ovu grupu, osim kupusa, spadaju brokula, cvjetača, prokulica i kelj. Opcije za pripremanje ovog povrća doista su brojne, pa ga je lako uključiti u svakodnevnu prehranu, a sve vrste sadrže tvari koje štite od karcinoma debelog crijeva, dojke, pluća i grlića maternice.

Tamnozeleno lisnato povrće – izvor zdravlja

Špinat, kelj, cikorija, zelena salata i blitva bogati su izvori folne kiseline, biljnih vlakana i karotenoida. Ove hranjive tvari mogu spriječiti pojavu karcinoma usta, ždrijela, pluća, jetre, želuca i kože.

Moć egzotičnih začina

Kurkumin je glavni sastojak indijskog začina turmerika koji ima antikancerogeno djelovanje. Rezultati brojnih studija pokazali su da ova tvar može blokirati mutaciju i širenje kancerogenih stani a u slučaju velikog broja malignih tumora.

Jagode, maline i borovnice – rudnik antioksidanasa

Ovi bobičasti plodovi sadrže elegičnu kiselinu, moćni antioksidans koji štiti od raka na više razina, uključujući neutraliziranje djelovanja određenih kancerogenih tvari i usporavanje rasta malignih stanica. Istovremeno, izbacuju slobodne radikale iz organizma prije nego što izazovu oštećenja stanica. Uključite ove plodove u prehranu kroz voćne salate i jogurt, sok ili kao dodatak žitaricama.

Šećer: što manje, to bolje

Iako šećer ne mora biti izravan uzročnik karcinoma, često konzumiranje slatkog obično isključuje neke druge namirnice bogate hranjivim tvarima, koje štite od bolesti. Osim toga, ova namirnica povećava broj kalorija, što doprinosi nezdravom povećanju tjelesne težine, a debljina, kako je odavno utvrđeno, predstavlja potencijalni rizik od pojave karcinoma. Voće je zdrava alternativa šećeru, koja istovremeno pruža mnoge važne vitamine i minerale.

Pažljivo sa suplementima

Vitamini su nesumnjivo dobra zaštita od karcinoma, ali prednost treba dati onima iz hrane. Svi stručnjaci slažu se u tome da je djelovanje antikancerogenih tvari iz prirodnih namirnica poput voća, jezgrastog voća i zelenog lisnatog povrća puno jače nego iz suplemenata. Zdrava, uravnotežena prehrana najbolja je prevencija svih bolesti pa i malignih tumora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu