Categories Zdrava hrana

Doznajte sve o ljekovitim svojstvima dunje

Neki povjesničari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Raju. Mirisna dunja, latinskog imena Cidonia oblonga, služi kao simbol plodnosti još od starih vremena. Tako su mladenci – uoči vjenčanja – morali pojesti dunju kako bi im brak bio plodan i sretan.

Manje je poznata činjenica da naziv za marmeladu potječe od portugalske riječi za dunju marmeleiro. Tako se marmelada u početku radila samo od dunja. Međutim, na dunju ne treba gledati samo kao na ukrasno voće, već i kao na lijek.

Sastav i ljekovitost dunje

Plod dunje raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje doseže visinu između 2,5 i 4 metra. Ružičasto-bijeli cvjetovi niču u proljeće te se razvijaju u zlatnožute plodove. Sezona branja dunje počinje u rujnu, a plod je kruškolikog oblika. Ono što će vas posebno razveseliti je to da je dunja niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.

Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin, a od mineral bakar, željezo, kalij i magnezij. U nekim izvorima navodi se da sjemenke dunje sadrže vitamin B17, jedan od najljekovitijih prirodnih lijekova protiv raka.

Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proljeva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju. Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crijevima ili želucem nema boljeg lijeka od kompota od dunje. Sok ovog voća pomaže kod srčanožilnih, dišnih i gastrointestinalnih poremećaja, a njezini antioksidansi značajno smanjuju rizik od raka.

Dunju možete još iskoristiti i kao osvježivač prostora: jednostavno je stavite tamo gdje želite da lijepo miriše.

Dunjine sjemenke

Zahvaljujući visokom postotku sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidratiziraju kožu te reguliraju proces prirodnog hidratiziranja, zbog čega postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.

Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opeklina, ispucale kože, svrbeži i kao oblog za upaljene oči.

Čaj od sjemenki

U oralnoj konzumaciji čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne šupljine i ždrijela te kao sredstvo za ublažavanje bolova.

Ostavite žličicu sjemenki preko noći u vodi. Zagrijte prije konzumiranja i pijte 3 šalice na dan. Isti čaj, ali ohlađen, možete koristiti kod kožnih problema kao lokalno sredstvo.

Losion protiv bora

Dvadeset dekagrama kožice dunje prelijte s tri decilitara rakije. Nakon dva tjedna procijedite, ulijte u bočice i dobro zatvorite. Pripremljenim losionom mažite bore dvaput dnevno – ujutro i navečer.

Foto: Alexander Schimmeck / Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu