Categories Zdrava hrana

Podsjetimo se: zašto je bitna redovita konzumacija lješnjaka i kikirikija?

Djevojke i mlađe žene koje redovito konzumiraju kikiriki i lješnjak, posebno maslac od ovih orašastih plodova, mogu smanjiti rizik od karcinoma dojke za čak 39 posto. Istraživanje medicinske škole na Harvardu i bolnice Brigham, koje je obuhvatilo više od 9.000 mlađih pripadnica ljepšeg spola, dokazalo je da namirnice bogate biljnim bjelančevinama i mastima imaju veliki udio u očuvanju zdravih grudi.

Znanstvenici su pratili navike u prehrani ispitanica od devet do 15 godina, a u usporedbi s tim išle su na redovite preglede grudi gdje su konstatirane eventualne promjene, benigne ili maligne. Rezultati su pokazali da žene, koje su jele dvije šake kikirikija i lješnjaka ili dvije porcije maslaca od kikirikija jednom tjedno, čak 40 posto su rjeđe obolijevale nakon 30. godine.

Za potpunu zaštitu od ove vrste bolesti, dr. Graham Koldic iz znanstveno-istraživačkog tima preporučuje da se dva puta tjedno konzumira po 30 grama maslaca od kikirikija uz uobičajenu prehranu.

“Žene koje su alergične na kikiriki mogu jesti i lješnjak. Osim ovih namirnica, povoljan učinak na zdravlje grudi pokazali su i grah, leća i soja”, naglašava dr. Koldic.

Istraživanje je također pokazalo da konzumiranje alkohola u periodu adolescencije povećava rizik od karcinoma dojke za 11 posto.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu