Categories Zdrava hrana

Kako masna riba smanjuje rizik od pojave raka dojke?

Samo dvije porcije masne ribe tjedno mogle bi zaštititi žene od pojave raka dojke. Istraživanje je pokazalo da navika konzumiranja lososa smanjuje rizik od pojave ovog karcinoma za 14 posto.

Samo dvije porcije masne ribe tjedno, poput lososa, tune, skuše, haringe ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u časopisu “British Medical Journal”.

Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i za smanjivanje upalnih procesa u njemu, srčanožilnom sustavu i drugim stanicama.

Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primjer Britanija, 90 posto djece i dvije trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne može proizvesti samo.

Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 ispitanika i više od 20.000 oboljelih od raka dojke.

Zbog načina prehrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što također utječe na rizik od pojave ove bolesti.

Foto: Ella Olsson / Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu