Categories Zdrava hrana

PROTEIN IZ MLIJEKA IZGRAĐUJE MIŠIĆ, stoga je najbolje prije treninga popiti čašu mlijeka

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Kod većih fizičkih napora, kao što je vježbanje, tijelo pomalo gubi sposobnost proizvodnje aminokiselina potrebnih za proizvodnju energije, jačanje imunološkog sustava i izgradnju mišića. Odličan izvor tih aminokiselina jest protein sirutke, koji, između ostalog, pomaže povećanju mišićne mase, dok brojna istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se konzumira do jedan sat prije i unutar jednog sata nakon vježbanja.

Istraživači u Minnesoti ispitanicima su smanjili obroke za 500 kalorija tijekom 12 tjedana, pri čemu su neki uzimali protein sirutke, a ostali placebo napitak. Skupina koja je konzumirala sirutku izgubila je znatno više tjelesne mase. Postoje tri osnovna tipa proteina sirutke: koncentrat, izolat i hidrolizat.

Koncentrat sadrži male količine masti i laktoze, a sadržaj proteina varira između 30 i 90 posto. Izolat proteina je dodatno procesiran u odnosu na koncentrat, kako bi se uklonile masti i laktoza, te uobičajeno sadrži barem 90 posto proteina. Hidrolizat je podvrgnut djelomičnoj hidrolizi i najbrže djeluje.

Sirutka nastaje prilikom proizvodnje sira, nakon što se mlijeko zgruša i izdvoji mliječna bjelančevina kazein te većina mliječne masti. Time vrijedni nutrijenti topivi u vodi prelaze iz mlijeka u sirutku, a ona se osiromašuje kalorijama, pa 100 ml sirutke ima tek 24 kcal. Općenito, preporučuje se oko 0,5 grama visokokvalitetnih proteina po kilogramu tjelesne mase, što je u prosjeku od 40 do 70 grama dnevno, dok oni koji intenzivno vježbaju količinu trebaju uvećati za 25 posto. Za bolji okus, sirutki možete dodati sok od grejpa.

Pazite na kvalitetu proizvoda

Uvijek je bolje izabrati skuplje i kvalitetnije proizvode, poput koncentrata koji sadrži glutamylcysteine. Ta sirutka se dobiva od nepasteriziranog mlijeka od krave hranjene travom. Ne sadrži hormone, kemikalije i šećere.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu