Categories Zdrava hrana

PREPOZNAJETE LI SE U OVOME, hitno smanjite uporabu soli i otiđite na pregled

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Sol najčešće unosite u organizam svjesno, dodatno zasoljavajući juhu koja vam se čini bljutavom ili,  pak, grickajući slani čips dok gledate televiziju. Međutim, niste ni svjesni da je doza koju ste unijeli tijekom cijelog dana daleko veća od onoga što mislite.

Sol se krije u svemu te zaluta na vaš tanjur i onda kad mislite da je nema. Jeste li znali da sol sadrži čak 40 posto natrija? Uzimajući to u obzir, nije teško pretpostaviti da se vrlo lako prijeđe dopuštena granica njegova unosa, a to je tek jedna čajna žličica dnevno.

“Opće je pravilo da svaka prerađena hrana sadrži veliku koncentraciju soli. Ako dolazi u konzervi ili zamrznuta, tim gore”, kaže Mandy Enright, nutricionistkinja i fitness trenerica iz New Jerseya.

Kako znati da ste pretjerali? Ovi znakovi bez sumnje upućuju na predoziranje natrijem. Ako vam se pojavljuju svakodnevno, krajnje je vrijeme da ozbiljno poradite na promjeni prehrane.

Stalno ste žedni

Natrij igra veliku ulogu u održanju ravnoteže tekućina u tijelu. “Trebamo sol da bi uravnotežila količinu vode u organizmu”, napominje Enright. Kada ste žedni, tijelo vam poručuje da u organizmu ima previše natrija i da biste trebali vodom dovesti tu količinu u ravnotežu.

Napuhnuti ste

Slana jela često napuhuju. “Kada unesete previše natrija u organizam, nerijetko vas muči osjećaj nadutosti. Voda napušta stanice i to uzrokuje oticanje”, tvrdi Enright. Primijetit ćete i oticanje prstiju ili stopala nakon osobito slanih jela. Za to možete okriviti neravnotežu metaboličkih tekućina koju uzrokuje previše natrija.

Boli vas glava

Boli li vas glava naizgled bez razloga? Razmislite što ste zadnje pojeli. “Previše soli može urokovati širenje krvnih žila u mozgu i zbog toga nastaju nesnosne glavobolje”, govori Enright.

Ne osjećate okus hrane

Na vrhu prehrambenih rizika nalazi se konzumacija previše soli. Ona može uništiti vaše osjetilo okusa. Što više soli jedete, trebate više pljuvačke da biste osjetili isti okus. “Mnogo ljud ne shvaća koliko soli jedu i da kao posljedicu toga osjećaju nedostatak okusa jer su im okusni pupoljci sve slabiji zbog stalne izloženosti soli”, objašnjava.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: NET.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu