Categories Zdrava hrana

5 (ne)dijeta koje se preporučuju za dugoročno održavanje dobre linije

Sljedećih pet (ne)dijeta, koje se preporučuju za dugoročan način prehrane, pomoći će vam da izgubite suvišne kilograme i održavate željenu tjelesnu težinu bez uskraćivanja, neukusne hrane i sumanutog brojenja kalorija i zalogaja.

Mediteranska dijeta
Usvajanje prehrambenih navika ljudi koji žive na Mediteranu smanjuje rizik od bolesti srca. To se može zahvaliti namirnicima bogatim antioksidansima poput maslinovog ulja, brokule, badema i crnog vina.

Za održavanje ovog režima prehrane važno je da sebi tu i tamo priuštite neki veći užitak poput čaše vina jer biste se u suprotnom mogli osjećati lišeni zadovoljstva kad je o hrani riječ i odustati od dijete.

Dijeta “Više hrane, a manje kalorija”
Ovo je način prehrane po principu – jesti puno, a da se ne pojede puno. Zvuči zbunjujuće, ali je jednostavno: bazira se na “zavaravanju uma” velikom količinom hrane koja je niskokalorična. U ovom slučaju ne gledate samo na kalorije nego i na količinu obroka. Dakle, imate tanjur pun hrane, ali odlična je stvar da se nećete udebljati jer je većina toga povrće na kojem se bazira ova dijeta.

Prava hrana u pravo vrijeme
Ovaj se plan bazira na konzumiranju prave vrste ugljikohidrata u pravo vrijeme s obzirom na biokemijsku reakciju tijela na hranu.

Proizvode od škroba i pšenice jedite samo prije tjelovježbe jer se vježbanjem aktivira inzulin odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i pretvaranje istih u mišićno tkivo, odnosno energiju. Ostatak dana konzumirajte manje ugljikohidrata, a više povrća i voća.

Pojednostavljena zona dijeta
Zona dijeta zagovara udio 40 posto ugljikohidrata te po 30 posto bjelančevina i masnoća, no kako je taj plan nemoguće pratiti duže vrijeme, evo pojednostavljene verzije: u mislima razdijelite tanjuir na trećine, u jednu trećinu stavite bjelančevine, a dvije trećine napunite povrćem i voćem te začinite zdravim masnoćama poput maslinovog ulja.

Ova strategija vizualizacije je super jednostavan način za kontroliranje kalorija.

Dijeta s neobrađenom, sirovom hranom
Jedete li termički neobrađenu hranu, možete jesti gotovo sve, naravno umjereno, bez straha da ćete se udebljati: bjelančevine, cjelovito zrno, povrće, voće, razne vrste orašastog voća, sjemenki i ulja… S obzirom na to da u ovoj dijeti nema zabrana, većina ljudi mogla bi je se pridržavati cijeloga života.

Foto: Josh Bean (Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu