Categories Zdrava hrana

OVO VOĆE MORATE JESTI kada vam tijelo traži proteine

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Svi koji pokušavaju izgraditi mišiće najčešće na jelovniku imaju piletinu, sočne odreske, ribu, jaja i grčki jogurt, dok se voće rijetko nalazi na popisu.

“Najbolji izvor proteina su piletina, riba, morski plodovi, puretina, tofu, grčki jogurt, grah, leća, svježi sir i jaja. Tu su i orašasti plodovi i sjemenke, maslac od kikirikija, sir i mlijeko, grašak i mahune”, izjavila je dijetetičarka Melissa Majumdar.

Nijedna vrsta voća ne nalazi se u preporuci ove dijetetičarke jer, kako kaže, voće sadrži ugljikohidrate i malo proteina.

“Pola šalice voća se u prosjeku sastoji od 15 g ugljikohidrata iz prirodnih izvora šećera poput fruktoze i glukoze te vlakana”, dodaje.

No neke su voćke bogatije proteinima od drugih i također mogu biti dio prehrane svakoga tko pokušava ojačati mišiće.

Marelice

U 100 g marelica ima 1,4 g proteina. Marelice se mogu kombinirati s jutarnjom kašom ili biti poslijepodnevna užina.

Zlatne grožđice

Sušene zlatne grožđice bolji su izbor od tamnijih. U 100 g ovih grožđica ima 3,4 g proteina i zasladit će svaki doručak te opskrbiti tijelo potrebnom dnevnom dozom kalija.

Avokado

Avokado sadrži zdrave masti, folat, bakar, magnezij, željezo i cink te dva grama proteina na sto grama voćke. Savršeno se može uklopiti u svaki obrok u danu, bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri.

Guava

Guava je malo tropsko voće koje se odnedavno može pronaći i u Hrvatskoj. Može se pojesti sirovo ili dodati u smoothie ili jogurt. Na 100 g guave dolazi 2,6 g proteina, puno vlakana i antioksidanasa.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu