Categories Zdrava hrana

OVO SU NAJBOLJE NAMIRNICE za čišćenje organizma i mršavljenje

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Ljetne namirnice bogate su dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima koji pružaju kvalitetan oblik detoksikacije organizma. Uključite u prehranu navedene namirnice i one će vam pomoći odstraniti toksine iz organizma i da izgubite nekoliko suvišnih kilograma.

Stoga evo popisa pet namirnica kojima ćete očistiti tijelo i izgubiti suvišne kilograme:

Ananas – djeluje kao prirodni diuretik pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomaže i detoksikaciju organizma i mršavljenju. Ananas sadrži bromelain koji razgrađuje hranjive tvari na manje dijelove koje tijelo brže može iskoristiti kao izvor energije. Ananas odlično utječe na vašu probavu i poželjno ga je konzumirati za vitku liniju.

Crveni luk – luk ima visok udio kvercetina, snažna antioksidansa te veliku količinu ljekovitih sumpornih spojeva. Sadrži i ljekovite antocijanine koje mu daju crvenu boju. Ova namirnica dobar je izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C.

Grejpfrut – odličan izvor vitamina C i dobar izvor vitamina A. Ova dva vitamina potiču imunološki sustav i pružaju antioksidativnu zaštitu. Također, grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije. Ne samo da je bogat nutrijentima i odlična okusa nego je i siromašan kalorijama: polovica grejpa ima tek četrdesetak kalorija pa je idealna namirnica za mršavljenje.

Limun – bogat je vitaminom C, potiče lučenje enzima i ubrzava eliminaciju otpadnih tvari. Ispijanjem čaše svježe limunade svakog jutra natašte neutralizirat ćete kiselost u organizmu jer je limun alkalizirajuća namirnica pa podiže pH vrijednost. Limunom možete očistiti organizam od toksina nakupljenih tijekom godina, vratiti vitalnost i podići razinu energije. Energetska vrijednost 100 grama limuna iznosi 26 kcal, sok jednog limuna zadovoljava polovicu dnevne potrebe za vitaminom C, no treba ga popiti svježe iscijeđenog jer na zraku brzo oksidira.

Ljute papričice – sadrže obilje vitamina C i vitamina B skupine te beta-karoten. Ovo ljuto povrće doprinosi mršavljenju, za što zasluga pripada sastojku kapsaicinu. Liječnici su uočili da ljuta hrana smanjuje glad i da ljudi manje jedu ako su prethodno konzumirali nešto ljuto.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu