Categories Zdrava hrana

Ovih 6 smjernica kardiolozi se čvrsto drže kad je u pitanju prehrana

Postoje mnogi načina kako se možete sami pobrinuti za zdravlje srca, a raznolika i kvalitetna prehrana jedan je od njih.

Pravilna prehrana, smatraju stručnjaci, kombinacija je zdravih namirnica servirana u malim porcijama. No, od kuda krenuti? Pa, najbolje od savjeta kardiologa!

Dr. Matthew DeVane, autor Heart Smarta i direktor za Cardiovascular Wellness pri John Muir Healthu, podijelio je neke trikove vezane za prehranu, kako piše johnmuirhealth.com, a prenosi Ordinacija.hr.

1. Male porcije
Iako možda jedemo zdravo, jedemo previše, kako tvrdi dr. DeVane. Porcije hrane u posljednjih nekoliko godina porasle su od dva do osam puta od njihove originalne veličine. Stoga dr. DeVane predlaže da prilikom kupnje namirnice provjerite navedenu veličinu porcije na etiketi proizvoda.

2. Orašasto voće i mahhunarke umjesto čipsa
Omiljene grickalice kardiologa orašasto su voće i mahunarke kao edamame, a za razliku od klasičnih grickalica kao što je čips, ove su grickalice zasitnije, kako tvrdi dr. DeVane.

3. Od pretjerivanja u lošem do dodavanja zdravog
Prilikom prelaska na prehranu zdraviju za krvne žile i srce, kardiolozi predlažu postepeno dodavanje namirnica u prehranu. Također, pretjerivanje u hrani poželjno je skraćivati svaki dan sve dok želja za samim ne nestane. Nakon što uvedete ove promjene, imat ćete više energije i nećete se htjeti vratiti na staro, izjavio je dr. DeVane.

4. Jedi zdravo i vani
Pretjerivanje u hrani najčešće se odvija prilikom objedovanja vani. Kardiolozi stoga predlažu da predjelo podijelite s osobom s kojom se nalazite. Osim što je zdravije i jeftinije je, prema riječima dr. DeVanea. Prilikom odabira predjela bolje je birati grilano ili pečeno nego ono prženo, kako predlaže.

5. Biraj zdravo
Odabir namirnica u trgovačkim lancima također je važno za očuvanje zdravlja krvih žila i srca. Trans, hidrogenirano, djelomično hidrogenirano riječi su koje označavaju loše masti te bi namirnice s tim sastojcima trebalo izbjegavati. Prilikom odabira namirnica potrebno je voditi računa i o tome koliko je kalorija uneseno putem šećera, kako tvrdi dr. DeVane. Ako kontrolirate težinu ili količinu šećera u krvi, šećer je vaš najveći neprijatelj, navodi on.

6. Konzumiraj hranu koja srce čini zdravim
Većinu tanjura trebala bi činiti zdrava hrana, kako smatra dr. DeVane. Piletina ili losos i tuna namirnice su koje bi trebali konzumirati, tvrdi, a smatra da je pritom potrebno izbjegavati kremaste umake.

S minimalno crvenog mesa, a s puno ribe i povrća, maslinovim uljem i orašastim plodovima te vinom, mediteranska je kuhinja izrazito pogodna za očuvanje krvnih žila i srca, kako smatra dr. DeVane te savjetuje kako bi takvu prehranu trebalo imati na umu.

Foto: Igor Miske / Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu