Categories Zdrava hrana

Doznajte koje sve zdravstvene probleme može riješiti celer

Od smanjenja upala i poboljšanja zdravlja crijevne flore do minimiziranja toksina i nadutosti, sok od celera savršen je način za ponovno pokretanje zdravlja pa nije ni čudo što ga nazivaju “čudotvornim napitkom”, kako prenosi portal SheerLuxe.

Zašto su svi “poludjeli” za celerom?

Prilično smo sigurni da nije zbog okusa jer 95 posto celera ionako čini voda. Uspon celera navodno se svodi na jednog čovjeka: Anthonyja Williama, “medicinskog medija”. On govori o njegovim snažnim ljekovitim svojstvima dok ga opisuje kao čudesnu superhranu koja može poboljšati sve zdravstvene probleme.

Poznati fanovi?

Elle Macpherson, Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow i Naomi Campbell navodno obožavaju ovaj napitak.

Ima li u tome istine?

Osim poznatih antioksidanasa poput vitamina C, celer sadrži i mnoge druge ljekovite spojeve koji štite od oštećenja stanica, krvnih žila i unutarnjih organa. Posebno treba istaknuti vitamin K, koji je bitan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih žila te stvaranje energije. Ljekovite su tvari najviše sadržane u sirovom, svježe istisnutom soku iz korijena, listova i stabljike celera.

Iako je celer izuzetno zdrav, trenutačno ne postoje znanstvene studije ili ovlaštena zdravstvena izvješća koja bi potkrijepila navedene tvrdnje. Dodavanje celera u prehranu neće naškoditi, ali nemojte se osloniti na to kao rješenje za liječenje bolesti, posebno za one ozbiljnije.

Za koga je ovaj napitak?

Za svakoga tko voli okus celera i želi lagan unos vitamina. Vrijedi imati na umu da bi on trebao biti dio vašeg uobičajenog načina prehrane i ne bi trebao zamijeniti unos drugog voća i povrća sve dok znanost ne ponudi jasnije i detaljnije odgovore. Do tada ćemo se držati zelenila u cjelini, a ne samo hrskave, blijedozelene stabljike.

Foto: Brandless / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu