Categories Zdrava hrana

IMATE PROBLEMA S METABOLIZMOM? Ovo je hrana koja će ga ubrzati

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Metabolizam je ključan za održavanje tjelesne težine u željenim granicama, a ubrzani način života i pogrešna prehrana usporavaju ga do granice kad naše tijelo jednostavno počinje gomilati kilograme bez obzira na to koliko jedemo.

Ubrzavanje metabolizma ne radi se čarobnim štapićem, nego pomno odabranim namirnicama koje će ga ubaciti u višu brzinu i omogućiti topljenje viška masnih naslaga, pa evo koje su to:

Agrumi – vitamin C pomaže razgradnju masnoća i izbacivanje toksina iz tijela

Grah –  pun je vlakana i otpornog škroba. Vlakna ubrzavaju metabolizam, a isto čini i otporni škrob koji odolijeva probavnim enzimima te neprobavljen dolazi u debelo crijevo. Pomaže nam da ostanemo siti dulje vrijeme.

Ljute papričice – kao i druga začinjena hrana, odlični su pokreću metabolizam zahvaljujući kapsaicinu, aktivnoj tvari koja ima brojne koristi za zdravlje.

Masna riba – tuna i losos obiluju omega-3 masnim kiselinama koje utječu na smanjenje apetita tako što reguliraju hormon leptin (hormon sitosti).

Povrće – primjerice, brokula, kupus i kelj obiluju kalcijem i vitaminom C koji ubrzavaju metabolizam. Sadrže i puno vode i vlakana koji pomažu u sagorijevanju masnoća.

Zeleni čaj – sadrži kofein i katehin koji stimuliraju potrošnju kalorija i izgaranje masnoća.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu