Categories Prehrana i dijete

VOLITE HODATI? Uz ove savjete izgubit ćete do 50 posto više masnoća nego do sada

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Da biste hodanje koristili kao dobru tjelovježbu koja će vam pomoći da smršavite, izgradite mišiće i nabijete kondiciju, ne morate hodati kilometrima svakodnevno. Idućih pet trikova pomoći će vam da iz hodanja izvučete maksimum te sagorite i do 50 posto kalorija više.

1. Hodajte uzbrdo
Pronađite bilo kakvu uzbrdicu, stube, tlo pod nagibom i sagorjet ćete 50 posto više kalorija nego da hodate po ravnom tlu. Vježbate li na pokretnoj traci, krenite s nagibom od pet stupnjeva, a zatim povećajte do 7 ili 8 stupnjeva pri čemu ćete doista osjetiti pojačani intenzitet korištenja mišića. Ako možete, izbjegavajte se držati za rukohvate jer ćete u suprotnom smanjiti učinak hodanja.

2. Povećajte brzinu hodanja
Uspijete li hodati brzinom od oko 126 metara u minuti (oko dva metra u sekundi), sagorjet će jednaki broj kalorija po prohodanom kilometru kao da trčite. Hodajte radeći brzinske intervale – hodajte što brže možete 30 do 60 sekundi, a zatim 5 minuta hodajte umjerenom brzinom. Na taj način spriječit ćete zamor, a metabolizam će raditi ubrzano i dugo vremena nakon što završite s hodanjem.

3. Koristite ruke
Savinite laktove pod kutom od 90 stupnjeva i dok hodate zamahujte rukama iz ramena. Neka taj pokret bude kratak – ako zamahnete rukama previše prema naprijed, nećete ih moći pomicati dovoljno brzo da sagorite maksimalnu količinu kalorija.

4. Kupite dobre tenisice
Za hodanje je najbolje izabrati obuću na predjelu stopala obloženu mekanim uloškom, osobito u predjelu pete koji će pomoći u ublažavanju čestih udaraca o tlo. Uz to, kada hodamo stopalo se kreće poput stolice za ljuljanje te se težina s pete prebacuje preko sredine stopala na prste. To znači da su za hodanje najbolje tenisice čiji je središnji dio fleksibilan i koje dozvoljavaju takav pokret te koje pružaju potporu luku stopala, odnosno tabana (dio stopala koji je kod osoba s ravnim stopalima ravan) gdje je pritisak na stopala tijekom hodanja najveći.

5. Koristite štapove za hodanje
Skandinavci već dugo znaju da su štapovi itekako korisno sredstvo za hodanje ako želimo učvrstiti mišiće i smršavjeti te su neizostavno pomagalo pri njihovom slavnom nordijskom hodanju. Koriste se tako da se njima rade dinamični pokreti naprijed i natrag. Možda će vas drugi prolaznici gledati s čuđenjem, ali ćete sagorjeti 20 do 45 posto više kalorija nego da hodate bez štapova.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu