Categories Prehrana i dijete

UZROKUJE LI KETO DIJETA opadanje kose?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Na jednoj strani su pobornici, a na drugoj protivnici ovakvog načina prehrane. Ketogena dijeta temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti, a u posljednje vrijeme njezina popularnost je nevjerojatno porasla. Sljedbenike ima diljem svijeta, a njezine navodne dobrobiti neumorno promoviraju i slavne osobe poput Kourtney Kardashian. No uvjerljivo najveća pobornica ovakvog načina prehrane je bivša zvijezda filmova za odrasle, Jenna Jameson. Naime, ona tvrdi da je upravo zahvaljujući keto dijeti uspjela izgubiti impresivnih 40 kilograma, a njezina preobrazba jednostavno je nevjerojatna.

Ipak, sve češće se javljaju i protivnici ove dijete. Tako slavna trenerica Jillian Michaels tvrdi da postoji barem “milijun razloga” zašto bismo trebali izbjegavati smanjivanje unosa ugljikohidrata u organizam.

Njezin stav podupire i glumica Milla Jovovich, ali i mnogi drugi, pa slobodno možemo reći da su se među ljubiteljima zdravog života stvorila dva klana – oni koji obožavaju keto dijetu, i oni koji upozoravaju na njezine potencijalne nedostatke.

No dok oni ratuju, stručnjaci su otkrili kako ovakav način prehrane utječe na muškarce, a kako na žene te su otkrivene i neke poprilično neugodne posljedice izbjegavanja ugljikohidrata. Jedna od njih bi moglo biti i opadanje kose, barem ako je zazvjerovati dermatologinji dr. Francesci Fusco iz Wexler Dermatologyja u New Yorku.

“Kosa je sastavljena od keratina, koji je sačinjen od proteina, pa je potreban dovoljan unos proteina da bi održao kosu zdravom”, započela je svoje objašnjenje dr. Fusco te dodala kako joj, iako je ketogena dijeta bogata proteinima, nedostaje raznolikost drugih namirnica, prema pisanju InStylea.

“Ova dijeta ne dopušta konzumiranje brojnih skupina namirnica, čime riskirate nedovoljan unos hranjivih tvari u organizam”, smatra nutricionistkinja Alissa Rumsey te ističe kako sve to doprinosi stresu i anksioznosti, što se može manifestirati upravo gubitkom kose.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu