Categories Prehrana i dijete

OVO JE SVE POPULARNIJI NAČIN PREHRANE, a evo kako djeluje na vaše tijelo

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Ketogena dijeta sve je popularnija i jedan je od najbržih načina mršavljenja, a temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu proteina i zdravih masnoća.

Sve je popularnija među trenerima fitnessa i mnogi je preporučuju, a cilj je tijelo dovesti u stanje ketoze, odnosno unos ugljikohidrata smanjiti na najnižu moguću razinu te povećati unos masti i održavati zdravu razinu proteina.

U keto dijeti zabranjeni su slatkiši, žitarice, većina voća, alkohol i sl., dok se preporučuje jesti meso i ribu, zeleno povrće, jaja, orašaste plodove i sjemenke, mrkvu, rajčicu, papriku, luk te bobičasto voće. No, ovakav način prehrane ima i svoje negativne posljedice koje vam nitko neće reći…

Možete se osjećati bolesno – Jedna od negativnih posljedica keto dijete je ‘keto gripa’. Simptomi su izraženi prvih nekoliko dana dok se tijelo navikava na manji unos ugljikohidrata. Možete osjećati mučninu, glavobolju, grčeve u mišićima i umor. Kako bi ublažili te simptome, pijte dovoljno vode i dobro se naspavajte.

Loš zadah – Jedno od ketonskih tijela koje se proizvodi u jetri je aceton, a on ima poseban miris koji izlazi na usta. Ako se ljudi odmiču od vas, objasnite im u čemu je problem.

Zatvor – S obzirom na to da ćete unositi manje vlakana i ostalih hranjivih vrijednosti potrebnih za dobru probavu, mogli bi imati problema sa stolicom. Kako biste riješili problem, koristite dodatke prehrani s niskim postotkom ugljikohidrata, primjerice, zobene mekinje.

Tijelo će se usporiti – Dok vam se organizam prilagođava ovakvoj vrsti prehrane, tijelo će vam biti malo umornije i sporije. U početku izbjegavajte vježbanje. Kada postignete stanje ketoze, energija će vam se vratiti.

IZVOR: VECERNJI.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu