Categories Prehrana i dijete

ISPROBAJTE MODEL DIJETE 5/2 jer je možda baš ona idealna za vas

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Dijeta je riječ koja će vrlo skoro zavladati tražilicama, što zbog onih koji se žele pripremiti za blagdanske prepune stolove i dočekati ih tanji, što zbog onih koji se već spremaju za postblagdansko skidanje viška kilograma.

Stoga evo jedne dijete koja će vas oduševiti i koja je primjenjiva čak i tim danima prejedanja i uživanja u hrani – dijeta 5/2.

Dijeta 5/2 podrazumijeva da jedemo normalne količine hrane pet dana u tjednu, a smanjimo dnevni unos kalorija u preostala dva dana na samo 500 za žene odnosno 600 kalorija za muškarce.

Na ovaj način tijelo ne osjeća stres zbog stalnog gladovanja i ne nakuplja dodatne kalorije.

Naime, tako se tijekom dana kad unosimo manje kalorija jednostavno sagorijeva sve ono što smo nakupili u ostalih pet dana. Ništa se ne zadržava i metabolizam se značajno ubrzava pa se kile tope.

Naravno, ne znači da možete jesti neumjereno u pet dana normalnog hranjenja. Trebali biste izbaciti brzu hranu, pekarske proizvode i hranu bogatu šećerom. Prednost trebamo dati povrću, nemasnom mesu, intergralnoj tjestenini i riži te voću.

Povremeni post ima dokazano pozitivan utjecaj na zdravlje. Djeluje blagotvorno na krvni šećer i tlak te normalizira razine kolesterola u krvi.

Dijeta 5:2 smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, tumora, dijabetesa i srčanih bolesti, a pozitivno utječe na koncentraciju i rad mozga.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu