Categories Prehrana i dijete

EVO ZBOG ČEGA nam se stalno jede slatko

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Šećer je razotkriven kao jedan od glavnih neprijatelja ne samo vitke linije, već i zdravlja, no unatoč tome teško je odoljeti nekom slatkom zalogaju. Ako i sami imate problema s tom napasti, nije loše znati zašto se to zapravo događa.

Tek toliko da znate, šećer sadrži 16 kalorija u jednoj čajnoj žličici, a glavni problem u cijeloj priči je činjenica da ne sadrži nikakve hranjive tvari. Ako počnete računati i krenete samo od kava koje popijete u danu, već ćete sigurno skupiti respektabilan broj kalorija viška, da ne govorimo o raznoj gotovoj hrani koja je prepuna šećera.

Naime, na taj način unosite dodatni šećer u tijelo i navikavate tijelo na takvu prehranu, pa kad se odlučite skinuti sa šećera, posljedice su jasno vidljive – glavobolje, promjene raspoloženja i tjeskoba. A zna se da to najbolje liječi – slatko…

Stoga, kad odlučite smanjiti unos šećera, ovo su tri stvari na koje trebate prvo obratiti pozornost kako biste postigli svoj cilj.

Kava – već smo spomenuli, kava je zapravo jedan od glavnih izvora šećera tijekom dana, pogotovo ako volite, primjerice, veliki cappuccino: to ne ide bez dvije žličice šećera… A kava ima i nezgodnu nuspojavu – remeti rad okusnih pupoljaka i hrana najednom nije dovoljno slana ili slatka, pa se počnete vrtjeti u začaranom krugu.

Ugljikohidrati – potrebni su tijelu i ne smije ih se trajno izbacivati iz prehrane, no treba pripaziti koje unosimo: bijelo brašno je loš odabir jer ima izuzetno visok glikemijski indeks zbog toga što se radi o jednostavnim ugljikohidratima, dok kompleksni iz integralnog brašna imaju nizak.

Umjetna sladila – problem šećera u kavi nećete riješiti umjetnim sladilima jer su još slađa od šećera, a konzumacijom navikavate svoje okusne pupoljke na još slađi okus, pa vam više ni u čemu nema dovoljno šećera i morate dodavati…

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu