Categories Prehrana i dijete

Kako odabrati dijetu koja je u skladu s našim godinama?

Nije podjednako lako izgubiti višak kilograma u dvadesetima i, recimo, u četrdesetima. Zato ni dijeta ne treba biti ista jer što smo stariji, to se metabolizam više usporava, pa više moramo voditi računa o prehrani i unosu kalorija. Dijeta koja ne odgovara starosnoj dobi vrlo često je razlog zašto se kilogrami ne gube. Zato je važno jelovnik prilagoditi godinama, pogotovo kad želimo smršavjeti.

Ako imate od 20 do 29 godina

Najbolji način za gubljenje kilograma u ovim godinama je voćna dijeta. Voće je bogato vitaminima i odlično je u kombinaciji s fizičkom aktivnošću. Pektin, voćna kiselina i kalij – najčešći sastojci voća – sagorijevaju kalorije, te poboljšavaju metabolizam i probavu.

Ako imate od 30 do 39 godina

Kad se prijeđe trideseta, metabolizam se usporava. Tada treba smanjiti unos kalorija i ne izbjegavati fizičku aktivnost. Ne treba težiti brzim dijetama jer će se koža opustiti pa ćete izgledati starije. Najbolje su dijete kojima se gubi od 2 do 2,5 kilograma mjesečno. Idealna dijeta sastoji se od povrća jer će se tako spriječiti “napadaji gladi” i oscilacije u težini.

Ako imate od 40 do 49 godina

Gotovo svaka žena nakon 40. ima problem s težinom: mišićna masa se smanjuje, a masne naslage povećavaju se uslijed hormonalnih promjena. Najveću količinu hrane trebate konzumirati tijekom prvog dijela dana i imati laganu večeru u ranim večernjim satima. Ne trebate uzimati više od 30 posto masnoće od vašeg ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Jedite ribu i morske plodove redovito. U ovoj životnoj dobi vaše tijelo počinje zadržavati tekućinu. Idealna dijeta je ona koja uključuje rižu.

Ako imate više od 50 godina

U ovim godinama potrebno je manje energije nego nekome od 20. Jedite od četiri do pet manjih porcija dnevno. Najučinkovitje tvari koje razlažu masnoću su enzimi. Ananas je bogat enzimima i vitaminom C te je odličan pomoćnik probavnom traktu.

Foto: Louis Hansel (Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu