Categories Prehrana i dijete

AKO DNEVNO UNESETE SAMO SEDAM KALORIJA VIŠKA, šokirat će vas koliko ćete se udebljati u budućnosti

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Mala porcija kečapa sadrži sedam kalorija, a to je dovoljno da tijekom godina nakupite popriličan broj kilograma, smatra stručnjak sa Sveučilišta Cambridge Giles Yeo. Tvrdi kako je problem još veći u srednjoj životnoj dobi kada se metabolizam usporava.

U novoj knjizi Gene Eating pojasnio je kako prosječna odrasla osoba od 20. do 50. godine u prosjeku dobiva 15 kilograma.

“Težina se povećava za 15 kilograma u 30 godina što je oko 75 tisuća kalorija ili 2.500 kalorija godišnje. Jednostavnom matematikom otkrit ćete da je samo sedam kalorija više u danu potrebno kako biste se u 30-godišnjem razdoblju udebljali čak 15 kilograma”, napisao je dr. Yeo.

Priznaje kako je u početku i sam bio skeptičan oko tog podatka.

“Ispravan je. Provjerio sam matematički”, dodaje i pojašnjava kako se brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije s godinama usporava što znači da se dodatnih sedam kalorija brže gomila.

“Neizbježan je rezultat, ako ne smanjimo unos hrane ili više vježbamo – debljanje”, kaže.

Njegov savjet je pridržavati se prehrane s visokim udjelom proteina ili mediteranske dijete.

“Ne postoji jednostavan odgovor na to koja je vrsta prehrane najbolja. Morate odabrati onu koja odgovara vama i vašem životnom stilu”, upozorava dr. Yeo i poručuje izbjegavanje brzih dijeta kojima se može ostvariti rezultat u kratkom razdoblju, ali dugoročno ne funkcioniraju.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu